TOIT KUKKUS MAHA Kas 5 sekundi reegel peab ikka paika?

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Arvatakse, et kui maha kukkunud toidupaluke viie sekundiga üles korjata, võib seda südamerahus edasi süüa. Kui palju on selles linnalegendis tõtt?

Me kõik oleme kuulnud viie sekundi reeglist, mille korral tuleb maha kukkunud toidupala kähku üles korjata. Kui tegijal õnnestub see viie sekundiga üles korjata, kõlbab toidupaluke süüa küll. Kuid kas ikka kõlbab?

Põrandale kukkunud toidu puhul soovitavad teadlased lähtuda pigem kainest mõistusest, kui viie sekundi reeglist. Tegelikkuses pole vahet, kui kiirelt maha pudenenud toit üles korjata, põrandalt tulevad sellega nii või naa bakterid kaasa.

Sagedamini levivad maha kukkunud toidus mikroorganismid nagu salmonella- ja kolibakter, mis mõlemad võivad põhjustada ebameeldivaid tervisehädasid, musteima stsenaariumi puhul ka surma.

Tõenäosus, et maha kukkunud toit meile tervisehäireid põhjustaks, on enamiku jaoks väike. Eakad ning nõrgema tõvekindlusega inimesed võiksid aga viie sekundi reeglist hoiduda, kuna nende immuunsüsteemid ei pruugi bakteriga pealetungiga hakkama saada.

Lad Bible kirjutab, et palju oleneb ka pinnast, kuhu toidupaluke pudeneb. Mitmed uuringud on näidanud, et paksu vaipkattega põrandalt haakus toidu külge märkimisväärselt vähem baktereid kui põrandaplaatidelt või parketilt. Puitpõrandatel sõltub toidu saastatus näiteks toidu konsistentsist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles