AINSAD NIPID, MIDA VAJAD Kuidas hoida kodus jahedust, kui väljas on palav

Kodu.postimees.ee
Copy
Tõmba kardinad ette! Kui päike lõõskab, aitavad kardinad ja aknakatted kodus mõnusamat temperatuuri hoida.
Tõmba kardinad ette! Kui päike lõõskab, aitavad kardinad ja aknakatted kodus mõnusamat temperatuuri hoida. Foto: Shutterstock

Ilmaennustus lubas uue nädala alguseks suviseid soojakraade. Kuumad suvepäevad on toredad, kui saad end aeg-ajalt vette kasta. Kuid kui elad linnas ja töötad kodust, pole see alati nii lihtsasti võimalik. Kodu jahutamiseks on mitu lihtsat viisi, millele pole tarvis palju kulutada ja millest mõnegi jaoks tarvilik on paljudel juba kodudes olemas.

Takista valguse pääsemist ruumi

Üks võimalus päikselise ilmaga toas suuremast kuumusest pääseda, on akendest sisse paistvate päikesekiirte blokeerimine. Sisekujundaja sõnul on seda kõige lihtsam teha paksude kardinatega.

«Kui päike lõõskab, aitavad kardinad ja aknakatted kodus mõnusamat temperatuuri hoida. Kuumuse sissepääsu takistavad eriti tõhusalt paksemast kangast, aga ka kihiti paigutatud kardinad. Veel on palju kasu kärgkangast ruloodest, mille struktuuri kärjekesed hoiavad õhku kinni, nii et sellest moodustub akna ja ruumi vahele isoleeriv kiht,» ütles IKEA Eesti sisekujundusosakonna juht Pedro Castro.

Ta soovitab, et kui aknad on hommiku- või lõunapäikese poole, võiks neile päeva esimeses pooles kardinad või aknakatted ette jätta, et päike otse tuppa ei paistaks ja seda kuumaks ei kütaks. Seda on kasulik meeles pidada ka siis, kui lähed terveks päevaks tööle ja isegi pikemale puhkusele minnes.

Kui ruumi isoleerimine kardinate või aknakatete abil pole võimalik, on kõige jahedam kodu pimedaimas nurgas. Kui aga kodu on üleni päikest täis, tekita varjuline ala ise, riputades üles ruumi hämardava kardina – loo endale isiklik «telk» või või mõni muu improviseeritud, varju pakkuv lahendus. Võid selleks kasutada ka sirme või ruumijagajaid,» sõnas Castro.

Sisekujundaja lisab, et päiksekiirgust neelavad ka taimed. „Kui su lillepotid on paigutatud toa keskele, põrandale või lillepostamentidele, kaalu nende tõstmist aknalauale, kus nende jahutav mõju on suurem.

Voodipesu, mis hoiab õiget temperatuuri

Sisekujundajal on nõuandeid ka neile, kellel on raskusi palavas toas magamisega. Tema sõnul on sel juhul kõige olulisem, et voodipesu oleks looduslikust materjalist.

«Kangaid, mis teevad voodis olemise mugavamaks, on palju. Näiteks puuvill, viskoos ja lüotsell viivad niiskuse kehast eemale ning aitavad hoida ühtlast temperatuuri. Linane tekikott laseb õhku läbi ja juhib hästi soojust, hoides sind talvel soojas ja suvel jahedas,» selgitas sisekujundaja.

Ta märgib, et olemas on ka erilahendusi, mis aitavad kehal öösiti temperatuuri reguleerida – näiteks sellele kaasa aitavad madratsi- ja padjakaitsed. «Osad madratsikaitsed on valmistatud temperatuuri reguleerivast materjalist, mis tekitab jahedama olemise, et tunneksid end ka palavaga mugavamalt. Mõne ergonoomilise padja üks külg on jahutava toimega,» lisas Castro.

Loomingulised jahutusviisid

Ilmselt on meist igaühel omad nipid, mis aitavad palavaid päevi üle elada. IKEA sisekujundaja jagab ka selle kohta paar soovitust.

«Kodus olles on lihtne piisavalt vedelikku tarbida ja end jahutada. Täida klaas jääkuubikute, värskelt pressitud sidrunimahla, marjade ja paari purustatud piparmündilehega, võta istet ja naudi värskendavat jooki. Või võta pihustipudel, täida see külma veega ja lisa mõned kurgiviilud. Piserda sellega nägu ja soovi korral ülejäänud keha, ja kui uuesti palav hakkab, siis korda seda,» soovitas Castro.

Ta lisab, et jääkuubikuid võib kasutada veel mitmel moel ja kui on olemas jääkuubikute vorm, saab neid ka pidevalt juurde valmistada. Palavate ilmadega on jääga täidetud kausist abi nii jookide kui enda värskendamiseks kasutatud rätikute jahutamisel. «Veelgi enam – võta korv ja mitu taassuletavat kotti. Täida need jääga ja pane korvi. Siis pista ka sinna ka jalad ja naudi jäist, pritsmevaba jalavanni,» soovitab sisekujundaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles