Korteriühistute suveülikoolis lahatakse kolme järjest olulisemaks muutuvat küsimust

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Eesti Korteriühistute Liidu õigusosakonna juhataja Urmas Mardi sõnul tuleb korteriühistus olla valmis teiste korteriomanikega kokku leppima. «See tähendab, et leitakse ühiselt lahendus, mis on kortermajale parim, isegi kui selleks tuleb oma nõudmistes järeleandmisi teha,» selgitab mitu aastakümmet korteriühistutele õigusnõu jaganud Mardi.

Korteriühistute juhid üle Eesti kogunevad sel nädalal, 10-11. augustil Saaremaale Kuressaarde suveülikooli, kus põhitähelepanu õigusküsimustel, renoveerimisel ning korteriühistu kommunikatsiooniprobleemidel. Kõik kolm kipuvad Mardi sõnul olema aga omavahel tihedalt seotud.

«Suhtlemisel ja selgitustööl on korteriühistus ülioluline roll,» rõhutab Mardi. «Iseäranis renoveerimisotsused, mis eeldavad paljudel juhtudel sadadesse tuhandetesse, isegi miljonitesse eurodesse ulatuvaid laene, tuleb korteriomanikega läbi rääkida, et inimestel ei jääks tunnet, justkui oleks otsused tehtud neid arvestamata,» rõhutab Mardi.

Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimehe Andres Jaadla hinnangul ongi renoveerimine heaks näiteks korteriühistu toimimisest. «Juhatusel on muidugi väga suur roll selles, kuidas majas asjad liiguvad,» rõhutab Jaadla. Ent murekohaks on põlvkondade vaheldumine ning aastakümneid ametis olnud aktivistide lahkumine. «Põlvkond, kes 90ndatel ametisse asus, on täna juba soliidses pensionieas ning ei ole aus eeldada, et nad teeks seda tööd veel paarkümmend aastat,» räägib Jaadla. Probleemiks on ka asjaolu, et enamik ühistujuhte teeb seda tööd õhinapõhiselt, tasuta või kõigest sümboolse tasu eest. «Samas töömaht kogu aeg kasvab, samuti tuleb end pidevalt täiendada, et muutustega kursis olla,» räägib Jaadla.

Eesti Korteriühistute XVII Suveülikool toimub 10.-11. augustil 2023 Asa Spa Hotellis Kuressaares. Kava saab näha SIIN.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles