KÕNNI MINEVIKURADADEL Narva raekojas avatakse virtuaalne Vana Narva

Kodu.postimees.ee
Copy
Vana-Narva.
Vana-Narva. Foto: Erakogu

Narva raekoda pakub huvilistele võimalust kõndida mööda minevikuradu.

Narva raekojas avatud virtuaalreaalne ekspositsioon on esimene omalaadne Eestis, mis äratab virtuaalreaalsuse prillide ja puutetundlike ekraanide abil ellu Vana-Narva nagu seda teda tunti enne II Maailmasõda ja Narva pommitamisi.

Virtuaalreaalsusprillide abil saab «kõndida» mööda Vana-Narva tänavaid ning imetleda, missugune nägi Narva välja oma hiilguse tipul. Külastajad leiavad end 17. sajandi teisel poolel rajatud Raekoja platsil, kust algab virtuaalne tuur. Kokku on võimalik vaadata 5 lugu, seda nii linna ajaloost, raekojast kui Raekoja platsist, samuti börsihoonest, Graf Zeppelini sõidust Narva kohal, samuti on virtuaalselt võimalik teha kaasa sõit Issanda Muutmise Peakiriku juurde.

Pärast «prilliseiklust» saavad külalised tahvelarvutite abil vaadata linna 3D mudelit ja lugeda erinevate aegade narvalaste põnevast elust. Näiteks saab kuulata Tapani Löfvingist, soomlaste kangelasest, kes võitles rootslaste vastu sissisõjas. Või Anna Regina Kramerist, Narva notari tütrest, kelle Peeter I küüditas ning kes sattus tsaari õukonda. Näiteks saab kuulata Narva kõige kummalisema linnapea Jaan Lutsu loo.

Narva linnapea Katri Raigi sõnul on lühikese ajaga saanud juunis avatud raekojast linna uus turismimagnet, mis ühtlasi toetab Vana-Narva taaselustamise ideed. «Vana Narva, selle ilu ja valu, ei jäta külmaks inimesi ei Narvas ega väljaspool selle piire, seda nende emakeelest sõltumata. Järgmine vanalinna taaselustamise samm on Rüütli tänava põhjakülje detailplaneering, mis võimaldab ajaloolist vanalinna ka tegelikkuses taaselustada,» lisas Narva linnapea Katri Raik.

Narva vanalinna alal on lisaks eksponeeritud ka teine ajaloolise linna makett. See asub Narva muuseumi kunstigaleriis. Enne raekoja sulgemist renoveerimiseks asus kuulus Vana Narva pabermakett sealses teise korruse saalis. See oli loodud kohaliku käsitöölise Fjodor Santsõni poolt. Juba raekoja projekteerimise alul oli selge et pabermakett raekotta tagasi ei mahu. Just siit tekkis idee luua virtuaalne Vana-Narva kui pabermaketi loogiline jätk.

Virtuaalne seiklus kestab ühe tunni ja on saadaval eesti, inglise, soome ja vene keeles. Virtuaalne tuur toimub iga päev kell 12:00 ja 16:00, v.a kolmapäev. Virtuaalne Vana-Narva ekspositsioon loodi projekti «Vana-Narva uus elu» raames, mida toetati Euroopa Regionaalarengu Fondi vahenditest, seda Ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutuse kaudu. Projekti rahastati liidu COVID-19 pandeemiale reageerimise raames.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles