USKUMATU Toidupoe tehisintellekt seadis klientide elud ohtu

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: IMAGO/Nedrofly Stock/Scanpix

Uus-Meremaa toidupood lootis AI-tehnoloogiaga oma valiku ja retseptid uuele tasemele viia. Juhtus aga midagi hoopis vastupidist.

Uus-Meremaa toidupoekett Pak 'n' Save avastas, et äsja kasutusele võetud tehisintellekt toimib loodetust vastupidiselt. Robot, mille ülesandeks oli toiduplaanide ja -menüüde koostamine, pakkus klientidele arulagedaid lahendusi, kloorgaasiga võileivad ning sääsetõrjes röstitud kartulid ühtedena neist.

Toidupoeketi loodud rakendust reklaamiti kui loovat võimalust, mis aitab majapidamises tekkinud toiduülejäägid hõlpsalt ära kasutada.

Rakendus palub kasutajail sisestada kodus leiduvad koostisosad ning loob seepeale automaatselt kas nädala söögikava või retsepti.

Esialgu pälvisid sotsiaalmeedias tähelepanu isevärki retseptid nagu Oreo köögiviljapraad. Siis aga täheldasid kasutajad, et tehisintellekti loodud retseptid ei ole päris see, vahendab Guardian.

Üks retsept, mille tehisintellekt nimetas «aromaatseks veeseguks», tekitab tegelikkuses hoopis kloorgaasi. Robot aga soovitab seda retsepti kui «täiuslikku alkoholivaba jooki, mis kustutab teie janu ja värskendab teie meeli». «Serveeri jahutatult ja naudi värskendavat aroomi,» ütleb tehisintellekt, jättes mainimata, et kloorgaasi sissehingamine võib põhjustada kopsukahjusi, halvimal juhul ka surma.

Uus-Meremaa kodanik Liam Hehir postitas roboti pakutud «retsepti» Twitterisse, ajendades omakorda teisigi kodanikke katsetama ja oma tulemusi sotsiaalmeedias jagama. Kaaskodanike soovituste hulgas leidus nii sipelgamürgi- kui liimivõileibu, plekiga immutatud riisiüllatust kui ka metanooli õndsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles