NÄDALA RETSEPTID Oma tomat on parim

Britt Rosen
Copy
Itaalia kombel: lihtne salat tomatist ja mozzarella juustust, mida täiendavad väärisoliiviõli ja basiilik. Lisamaitset annavad sool ja pipar. FOTO: Shutterstock
Itaalia kombel: lihtne salat tomatist ja mozzarella juustust, mida täiendavad väärisoliiviõli ja basiilik. Lisamaitset annavad sool ja pipar. FOTO: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kui meie klapitame lopsaka maitsega suvetomatit sibula, kurgi ja peenrarohelisega, siis itaallased ohtralt juustuga. Proovi vilja juuresolevate retseptide järgi külmalt, kuumalt ja pane talveks ka purki tallele.

Magusküps oma aia tomat ja sibularattad – nii mõnigi hobi- ja profikokk peab seda üheks Eesti suveköögi ideaalpaariks, kus kübeke soola ja pipart ei tee samuti kurja. Kui igatsete vahelduseks taldrikule lõunapoolse Euroopa meeleolu, võib rännata Itaaliasse ja tomatit sealse köögi tava järgi salatiks sättida. Just seal, nagu ka Hispaanias ja Prantsusmaal, hakati Lõuna-­Ameerikast Euroopasse toodud tomatit toiduks tarvitama esimesena, kusagil 18. sajandi paiku. Eestis jõudis tomat toidulauale alles möödunud sajandi alguskümnenditel.

Itaalia omaaegne filmidiiva Sophia Loren kõneleb oma aastaid tagasi ilmunud kokaraamatus, kuidas eestlastelegi tuttav salat tomatist ja poolpehmest mozzarella juustust vallutab suviti kogu Itaalia. Siis on kohalike tomatite kõrghooaeg ja just küpselt maitsevad need kõige mahlasemalt ja magusamalt. Sama kehtib Eestis: koduaia või kohalike talunike kasvuhoone värsketest tomatitest salatid maitsevad kõige hõrgumalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles