ELU PARIM LEID Hanna skooris tühise raha eest kullaaugu, mida ta ei kavatsegi maha müüa (2)

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Kirbuturge armastav Hanna oleks leiu järel rõõmust peaaegu lakke hüpanud. 

Joensuust pärit Hanna oli oma tavalisel kirbutururingkäigul, kui silmas üht pilkupüüdvat küünlajalga, mis sekundiga ta südame võitis.

Kuigi eelmine omanik oli metallist küünlajala messingivärvilise spreivärviga üle katnud, tundis Hanna eseme viivitamatult ära. Tegu oli legendaarse disaineri Paavo Tynelli 1960. aastatest pärineva meistritööga. Tynell, kes on Soomes tuntud eeskätt oma lampide poolest, lööb vanavarakogujate seas praegu laineid. 

Hanna silmad lõid veelgi rohkem särama, kui naine nägi, millise hinnaga sedavõrd ikoonilist toodet müüakse. Küünlajala esialgseks hinnaks oli märgitud euro, ent Hanna täheldas, et müügialaua servas oli silt -50%. Niisiis skooris ta disainerküünlajala tühise 50 eurosendi eest. 

Kodus puhastas Hanna värvi ära ja taastas küünlajala esialgse tooni. Küünalt edasi müües pistaks Hanna oma tasku üpris kopsaka rahasumma, ent Hanna tunneb, et ei ole selleks veel valmis.

«Selle eest saaks kindlasti palju raha, aga kuna küünlajalg on niivõrd kena ja kuna see esindab kodumaist disaini, jätan selle ilmselt endale,» sõnas Hanna. 

Iltalehti palus kunstile ja disainile keskendunud oksjonimaja Hagelstam & Co kuraatoril Thomas Luomal hinnata pildi põhjal küünlajala seisukorda ning pakkuda oma hind.

Louma kinnitusel kujundas Paavo Tynell aastate jooksul Taito Oy-le mitmeid erinevaid küünlajalgade mudeleid. Neid toodeti nii Soome tarbijatele kui ekspordiks. Enamik neist läks Ameerika Ühendriikidesse.

«Ma pakuks Paavo Tynelli kujundatud küünlajalgade alghinnaks oksjonil ligi 1000-1500 eurot. Minu teada on kõnealune mudel teistest taolistest mõnevõrra haruldasem,» ütles Luoma.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles