HOOLI JA HOIA Eestis on oht selle taimekahjustaja levikuks

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Taimi ohustavad mitmed taimekahjustajad, kelle levikule aitavad paraku kaasa kliimamuutused ja ka inimtegevus, näiteks rahvusvaheline kaubandus ja reisimine. Millist kahjustajat eriti valvsalt jälgida tuleks?

Euroopa Toiduohutusamet ja Euroopa Komisjon alustavad Eestis taimetervise kampaaniat. Oluline on, et me ei tooks reisidelt kogemata koju ohtlikke taimekahjustajaid. Taimekahjustajate mõju võib olla aga laastav nii majandusele kui keskkonnale. Näiteks bakter Xylella fastidiosa on hävitanud Itaalias Apuulia piirkonnas miljoneid oliivipuid ning selle levikut on tuvastatud ka mujal Lõuna-Euroopas.

Eestis on risk viljapuu-bakterpõletiku (Erwinia amylovora) levikuks, mis on ohtlik teatud viljapuudele ja dekoratiivtaimedele. «Alates 2005. aastast on meil selle bakterhaiguse osas ka kaitstava piirkonna staatus, mis tähendab, et antud taimekahjustaja hetkel siin ei esine, kuid soodsate kliimatingimuste korral ja kindlate kultuuride kasvatamise tõttu on oht selle levikuks,» rääkis Põllumajandus- ja Toiduameti taimetervise ja paljundusmaterjali osakonna juhataja Riina Koidumaa.

Taimekahjustajate varajaseks avastamiseks viib Põllumajandus- ja Toiduamet igal aastal läbi karantiinsete taimekahjustajate seireid. «Seireid viiakse läbi selliste karantiinsete taimekahjustajate puhul, mis Euroopa Liidus teadaolevalt ei esine või on piiratud levikuga, kuid mille laiema puhangu korral nähakse ohtu kohalikele taimedele ja läbi selle keskkonnale ning majandusele. Viljapuu-bakterpõletiku kõrval on teisteks olulisteks ja kõrge levikuohuga taimekahjustajateks putukkahjurid saare-salehundlane (Agrilus planipennis) ja aasia sikk (Anoplophora glabripennis), keda Eestis veel leitud ei ole,» lisas Koidumaa.

«On oluline, et inimesed oleksid teadlikud sellest, kuidas nende tegevus, näiteks välisriikidest taimede või seemnete ostmine ja koju toomine, võib mõjutada meie taimede üldist tervist,» ütles Koidumaa ja lisas, et Euroopa ühiskampaania on väga tervitatav, sest aitab suurendada üldist teadlikkust sellest probleemist.

Kuidas kaitsta taimetervist?

  • Kas te reisite Euroopa Liidust välja? Kui te olete lummatud mõnest eksootilisest taimest, siis tehke pigem pilt, ärge viige koju taimi, selle seemneid, vilju või õisi. Muidu on oht, et toote koju kaasa ka ohtlikud taimekahjustajad.
  • Kahjurid ja haigused võivad saabuda ka meie ostetud taimedega, kui need pole korralikult kontrollitud ja sertifitseeritud. Kui ostate veebi kaudu taimi ja seemneid väljastpoolt Euroopa Liitu, veenduge, et nendega oleks kaasas fütosanitaarsertifikaat.
  • Rääkige ka oma lastega taimede olulisusest, et ka uued põlvkonnad mõistaksid, et tuleb hoida taimi ja nende tervist.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles