EKSPERT Päikesepaneelide juurde võiks lisaks hankida selle nutika lahenduse (1)

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kuigi päikeseparke on vahepeal rajatud juba liialt optimistlikult, tasub enda tarbimisvajaduse rahuldamiseks endiselt päikesepaneele soetada, kuid nutikas on juurde hankida ka salvestusvõimekus.

Luminori ettevõtete panganduse juhi Indrek Julge sõnul on energiaturul olukord viimase aasta-poolteisega väga palju muutunud. Kui Venemaa hakkas kasutama gaasi relvana vastuseks Lääne kehtestatud sanktsioonidele, siis korraks kasvas gaasi hind kümnekordseks, mis tõstis järsult ka elektri hinda. Samal ajal on Eestis tuuleparkide kavandatavad investeeringud juba aastaid seisnud.

«Nii hakkaski kiiresti arenema päikeseparkide püstitamine, seda soodustas ka taastuvenergia toetus,» ütles Julge. «Kui elektrihind jõudis 200-250 euro kanti megavatt-tunni eest, siis tundusid päikesepaneelid kullaauguna.»

Praegu on Eestis päikesepaneelide hulk juba selline, et nendega katab ära nädalavahetuse tarbimise sel ajal, kui tööstused seisavad. Samas on aga elektrihind vahepeal märgatavalt langenud. «Ilmselt on see hetkel veidi üleinvesteeritud valdkond, kus äriplaanid on tehtud kõrgemate hindade peale kui praegu makstakse,» nentis Julge. «Projekte on tehtud vähemalt kolme- kuni neljakordsele Eesti tarbimisvajadusele ja kui kõik need teoks saaksid, siis on selge, et päikesepaistelise ilmaga pole seda võimsust kuhugi panna.»

See aga ei tähenda, et päikesepaneele poleks enam mõtet soetada. Julge sõnul on päikeseparkide rajamine muutunud rohkem enda vajaduste katmiseks. «Näiteks kui sul on külmhoone, millel on lame katus, siis tõesti tasub sinna paneelid paigaldada, aga tuleb teha investeering sellises mahus, et katab oma tarbimise ära,» rääkis Julge.

Üks oluline asi, millele Julge tähelepanu juhtis, on energia salvestamine. «Juba on olemas võimsad akud, mida kindlasti tasub endale koos päikesepaneelidega osta,» ütles Julge. Nii on võimalik päeval päikesega energiat salvestada ja öösel aku abil näiteks seda sama külmhoonet jahutada.

«Samuti kui oled energiabörsil, siis saad odavama hinnaga selle aku täis laadida ja kallimal ajal kasutada,» näitlikustas Julge.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles