Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

VANA KOHTUB UUEGA Mari-Liis Iloveri 3 soovitust taasiseseisvumispäeva peolauale

Copy
Küpsisetort kamakreemi ja mustikatega.
Küpsisetort kamakreemi ja mustikatega. Foto: Mari-Liis Ilover

Väärikas tähtpäev vajab väärikat ja teemakohast tähistamist. 

Eesti Vabariigi taasiseseisvumispäeva peolaual kohtuvad uus ja vana, veidi nostalgiahõngu üheksakümnendate algusest ja imehead Eesti suvemaitsed. Retseptid pärinevad toidublogija Mari-Liis Iloveri varasalvest. Toiduga käib kaasas ka hea joogipoolis. Veinisoovitusi uhkeks pidupäevaks jagab sedapuhku Prisma Paari sommeljee Kim Moliis.

Vürtsikilu ja värske kartuli salat

Vürtsikilu ja värske kartuli salat.
Vürtsikilu ja värske kartuli salat. Foto: Mari-Liis Ilover

Mis saaks veel rahvuslikum olla, kui meie armas vürtsikilu ja värske kartul? Sinepist ja meest maitset saanud kaste seob need kaks suurepäraseks maitseelamuseks, kodumaised vutimunad on täpp i-l.

  • 500 g keedetud külmi värskeid kartuleid
  • u 12 vürtsikilufileed
  • 12 keedetud vutimuna
  • 4 sl hakitud murulauku

Kaste:

  • 2 sl õunaäädikat
  • 6 sl rafineerimata rapsi- või rüpsiõli
  • 2 sl mahedamaitselist teralist sinepit
  • 2 tl vedelat mett
  • soola, musta pipart

Viiluta või tükelda kartulid väiksemaks. Vispelda kastmeks kokku õunaäädikas, õli, sinep ja mesi. Maitsesta kaste soola ja musta pipraga. Vala kaste kartulitele ja sega läbi. Tõsta kastmes kartulid vaagnale või serveerimistaldrikutele. Säti peale vürtsikilufileed ja vutimunapoolikud. Raputa salatile hakitud murulauku.

Veinisoovitus: Vürtsikilu ja värske kartuli salati kaaslaseks sobib hästi värske valge poolkuiv vein, mida balanseerib mõningane jääksuhkur. Hea valik on Weingut Loersch Riesling Glimmerschiefer Feinherb KPN vein.

Veisekeel kadakamarjadega rukkileival

Veisekeel kadakamarjadega rukkileival.
Veisekeel kadakamarjadega rukkileival. Foto: Mari-Liis Ilover

See toekas einevõileib sümboliseerib eestlaste igipõlist oskust võluda subproduktidest midagi ekstra head. Veisekeel oli 80-ndate lõpus, kui taasiseseisvumiseni jäänud veel õige vähe, väga populaarne nii kulinaarialettides kui kodudes. Selle toiduga kaasneb kindlasti ka väike nostalgiamoment paljudele. Keedetud veisekeel on õhukeselt viilutatud, kergelt kadakamarjavinegretis marineeritud ja serveeritud meie kodusel rukkileival, lisandiks mõrkjad rukolalehed ja pikantsed kapparid.

Veisekeele alternatiivina sobib Eesti rohumaaveise steik, mis on grillilt läbi käinud ja seejärel viilutatud (näiteks romsteek või antrekoot).

  • 1 veisekeel, u 1 kg
  • 2 sibulat
  • 20 musta pipra tera
  • 5 loorberilehte
  • 5 vürtsitera
  • 2 sl soola

Kadakamarjavinegrett:

  • 1 sl kadakamarju, haki peenemaks
  • 2 sl sidrunimahla
  • 3 sl oliiviõli
  • 0,5 tl suhkrut
  • 0,5 tl soola
  • paar keerdu musta pipart
  • lisaks 4 viilu rukkileiba, peale määrimiseks võid, rukolalehti ja kappareid

Esmalt tuleb veisekeel keeta. Selleks pane liha potti, kata veega. Lisa terved mugulsibulad ja kõik maitseained. Aja vesi keema, koori vaht. Keeda keelt 2-2,5 tundi tasasel tulel. Jälgi, et liha oleks veega kaetud. Kui tarvis, lisa veidi vett. Kui keel on noaga katsudes pehme, tõsta ta kuumast leemest, kasta korraks jääkülma vette ja koori kare nahk. Lõika ära võileibade tegemiseks vajalik jupp (u 100 g) ja pane ülejäänud keel terve tükina leeme sisse tagasi. Tõsta külmkappi, kust saad vajadusel ka järgnevatel päevadel viile lõigata ja kasutada kas salatites või võileival. Veisekeelt on võimalik osta ka eelvalmistatult.

Vinegreti tegemiseks haki kadakamarjad väiksemaks, nii eraldub neist rohkem maitset. Vispelda kokku sidrunimahl, õli, suhkur, sool, pipart ja hakitud kadakamarjad. Lõika keelest võimalikult õhukesed viilud ja sega need vinegretiga. Lase 15 minutit maitsestuda.

Määri leivaviiludele võid. Tõsta leivale rukolalehti, neile säti keeleviilud ja veidi vinegretti. Tõsta peale maitseks kappareid. Kasutada võib nii suuri kui väikeseid kappareid.

Veinisoovitus: Kadakamarjavinegretist maitset saanud veisekeel soolaste kapparitega mustal leival nõuab kaaslaseks kergemat punaveini, millel on siidine tekstuur ja hea happesus. Hästi sobib Tšiilist pärit Veramonte Pinot Noir.

Küpsisetort kamakreemi ja mustikatega

Küpsisetort kamakreemi ja mustikatega.
Küpsisetort kamakreemi ja mustikatega. Foto: Mari-Liis Ilover

32 aastat taasiseseisvat Eestit ning järjest peale tulevaid uusi ja uusi maitseid ja imelisi torte, aga vana hea küpsisetort pole kuhugi kadunud! Vastupidi, see maitsev koogiretro on kodudes endiselt palavalt armastatud. Taasiseseisvuspäeva tähistamiseks mõeldud küpsisetordi koostisosadeks sobivad kama-hapukoorekreem ja augustikuised metsamustikad.

  • 3 pakki kandilisi šokolaadiküpsiseid
  • 1,5 dl piima
  • Kama-hapukoorekreem:
  • 600 g hapukoort
  • 3 sl suhkrut
  • 1,5 sl kamajahu
  • 1,5 sl Vana Tallinna likööri (ei ole kohustuslik)
  • lisaks 200 g mustikaid

Kreemiks sega omavahel hapukoor, suhkur, kamajahu ja kui seda kasutad, siis ka liköör. Maitse kreemi ja kui oled suur kamafänn, võid kamajahu veelgi lisada.

Esimeseks kihiks kasta 12 küpsist ükshaaval piimasse ja lao vaagnale. Määri peale kolmandik hapukoorekreemist, puista sellele mustikaid. Nüüd lao järgmine kiht küpsiseid, taas eelnevalt piimast läbi kastes. Neile määri taas kolmandik kreemist ja mõned mustikad. Lõpuks lao peale kolmas kiht küpsiseid, millele määri ülejäänud kreem. Kaunista mustikatega ja soovi korral rukkililleõitega.

Veinisoovitus: värske, õhuline ja kergete mullidega Itaalia klassik on kui loodud mustikase küpsisetordi juurde. Hea valik on Olim Bauda Pian Centive Moscato D'Asti KPN vein.

Tagasi üles