Mükoloog vastab: miks tuleb korjata seeni korvi, mitte kotti

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Miks tuleb korjata seeni punutud korvi, mitte kotti? Ilmselt on seda küsimust vaaginud nii mõnigi seeneline. Õnneks selgitati Läti televisiooni saates «Pārtikas reviden» asi lahti.

Läti Mükoloogide Seltsi liige Inita Dāniele selgitas, miks on just punutud korv parim asi, mille sisse seeni korjata. «Kui kanname korvi metsas ringi, kukuvad seente eosed välja ja levivad. Nii aitame seentel paljuneda,» sõnas mükoloog. 

Ta tuletab meelde, et see, mille me korvi pistame, on tegelikult vaid imepisike osa suuremast organismist. «Seen ise on mullas, kõdunevas puidus, langenud lehtedes ja okastes,» ütles Dāniele ning selgitas, et seene nii-öelda nähtamatu osa ehk mütseel on nagu suur ruutkilomeetrite laiune ämblikuvõrk. 

«Kui me seent kuidagi mõjutame, siis me traumeerime seda. Kui korjame viljakehi, siis annab see seenele signaali, et seekord tal paljuneda ei õnnestunud, sestap peame aitama neil eoseid edasi kanda,» rääkis mükoloog. 

Dāniele juhtis tähelepanu ka sellele, et seeni tuleb korjata kas noaga lõigates või ettevaatlikult välja tõmmates, kuid seenekorjaja peaks püüdma metsapõrandat võimalikult vähe kahjustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles