IGA ASI KULUB Kuidas pikendusjuhtmeid ohutult kasutada?

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Pikendusjuhtmeid leidub igas majapidamises, kuid kuidas neid ohutult kasutada ning mida tuleks meeles pidada?

Kindlasti ei tohi pikendusjuhtmeid üle koormata, ühendades neisse liiga palju ja suure nimivõimsusega elektriseadmeid. «See võib põhjustada juhtme ja kontaktide ülekuumenemise. Nii tekib ka oht tulekahjuks,» rääkis Tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ameti kommunikatsioonijuht Aap Andreas Rebas.

Pikendusjuhtmed on G4Si erakliendiüksuse juht Tarmo Pärjala sõnul mõeldud pigem ajutiseks kasutamiseks, mitte keedukannu, boileri või teiste seadmete pidevalt vooluvõrgus hoidmiseks.

Isetegevus ei ole pikendusjuhtmete puhul asjakohane lähenemine. Vältida tuleb vigastatud (muljutud, sulanud, rebenenud, teibitud) isolatsiooniga või korpusega pikendusjuhtmete kasutamist. Samuti ei tohi pikendusjuhtmeid kasutada kohtades, kus need võivad saada vigastusi, näiteks ukseavades ja vaipade all.

Rullpikendusjuhe tuleb enne kasutamist poolilt maha kerida, et vältida pikendusjuhtme kuumenemist. Oluline on, et sisetingimustesse mõeldud pikendusjuhtmeid ei kasutataks välitingimustes, kuna seadme konstruktsioon ei pruugi sellisel juhul enam elektriohutust tagada.

Hea teada: pikendusjuhtmete eluiga ei ole määratud – seetõttu tuleb kasutajal visuaalselt veenduda, et juhtmel ei oleks nähtavaid vigastusi.

Iga asi kulub

Ükski seade pole eluaegne ning aeg-ajalt tuleks nende seisukorrale pilk peale visata. Võimalikele probleemidele viitavad märgid: ebaharilikud helid seadme töös, lekked, korpuse ja juhtmestiku kahjustused, seadme üleliigne kuumenemine, materjali kõrbemisele ja sulamisele viitavad lõhnad ning suits.

Kui märkad ühte või mitut eelnimetatud tunnust, siis tuleb mõelda seadme väljavahetamisele.

«Elektriseadmed on eluhoonetes kõige sagedamini tulekahju alguse põhjuseks ja seetõttu on väga oluline, et teil oleks kodus nutikas andur, mis edastab kellelegi häiresignaali. Vastasel juhul võib elektririkke tulemusena teie kodu maha põleda,» täpsustas Pärjala.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles