Tervita sügist suurpuhastusega: viis nippi, kuidas kodu kooliajaks puhtaks saada

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kuigi enamasti tehakse kodus suurpuhastust kevadel, tuleks tegelikult iga hooaeg puhtalt lehelt vastu võtta.

Kuna sügis toob kaasa jahedama ilma, siis veedetakse üha enam aega siseruumides ning seetõttu suureneb tolmukogus toaseinte vahel ja poriste jalatsijälgede arv koridoris. Samsung Eesti koduseadmete valdkonna tootekoolitaja Alari Pennar toob välja parimad nipid, mida hooajalist suurpuhastust tehes silmas pidada.

1. Pane paika koristusplaan

Selleks, et vältida koristustegevuste alla mattumist, tuleks esmalt paika panna koristusplaan ja mõelda välja, kust koristamisega pihta hakata. Suurpuhastus ei pea olema ühe päeva töö, tunduvalt mõistlikum on koristada tubade kaupa. See annab võimaluse oma aega paremini planeerida ning muudab koristamise lihtsamaks ja meeldivamaks.

Kuna köök on sageli kodu keskpunkt, kuhu terve perekond igapäevatoimingutelt koju jõudes koguneb, oleks mõistlik koristamist alustada just sealt. Edasi võiks liikuda ühiselt kasutatavate ruumide ja koridoride juurde, seejärel võtta ette magamistoad ning viimaks puhastada tolmust väiksemad ruumid ja vannitoad.

2. Kasuta tolmu kogumiseks õigeid võtteid

Selle asemel, et kiirustades põrandad tolmuimejaga üle käia, liiguta tolmuimejat rahulikus tempos edasi-tagasi mööda põrandapinda, et tõhusalt kinni püüda ka kogu põrandalaudade vahele ja vaibakiududesse peitunud tolm. Põhjalikumaks puhastuseks võib seda vastupidises suunas korrata. Tolmu imemist tuleks alustada ruumi sisemisest osast ning liikuda seejärel aeglaselt väljapoole.

Mööbli puhastamiseks mikrokiudlappe kasutades tasub pühkida kas vasakult paremale või ülevalt alla. See aitab vähendada allergeenide hulka ja parandab maja õhukvaliteeti. 

3. Vali koristuskeskkonnale vastavad puhastusvahendid

Kuna iga koristuspind on erinev, siis tuleb parima koristustulemuse saavutamiseks lähtuda koristuskeskkonna iseärasustest. Näiteks vaipade puhastamisel on soovitatav kasutada nailonist ja kummist harjaseid, põrandapindadel aga pehmeid rullikuid, mis muudavad manööverdamise lihtsamaks ja tõhusamaks. Uuemad Samsungi tolmuimejad tulevad koristuspinna tuvastamisega ise toime ja optimeerivad selle põhjal puhastustulemusi. 

4. Eelista mitmekihilise filtrisüsteemiga tolmuimejaid

Selleks, et kodus oleks puhas õhk ja ka peened tolmuosakesed saaks kinni püütud, tuleks tolmuimejat valides pöörata tähelepanu selle imemisvõimsusele ja filtrisüsteemile. Mitmekihilised filtrisüsteemid aitavad eri suuruses tolmuosakesi paremini kokku koguda ja vähendavad seeläbi allergeenide hulka sissehingatavas õhus.

5. Ära unusta koristusvahendite puhastamist

Sarnaselt kõigi muude koristusvahenditega on sama tähtis ka tolmuimeja puhastamine. See aitab hoida tolmuimejat hügieenilisena ning ennetada ummistumist ja ülekuumenemist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles