SILM PUHKAB Hilissuvine leid Saaremaa Puukoolis üllatas ka peaaednikku

Kodu.postimees.ee
Copy
Maailma kuulsaim kollane itoh-pojeng «Bartzella».
Maailma kuulsaim kollane itoh-pojeng «Bartzella». Foto: Saaremaa Puukool

Saaremaa Puukooli pojengide istanduses leidub õitsvaid pojenge ka hilissuvel. Õitsema on puhkenud maailma kuulsaim kollane itoh-pojeng «Bartzella».

«Selles pojengis kohtuvad jaapanlaste kannatlikkus ja ameeriklaste rahategemise leidlikkus,» kirjeldab pojengi sünnilugu Saaremaa Puukooli turundusjuht Rain Arro. Nimelt näitavad jaapanlase dr Toichi Itohi aretatud itoh-hübriidid puispojengi õie ja lehestiku iseloomu ning rohtse pojengi talvekindlust.

Esimest korda õnnestus jaapanlasel ristata pojengi paeonia lactiflora ja kollase õiega puispojengi paeonia x lemoinei (paeonia delavayi x paeonia suffruticosa) seemned. Valik sai tehtud üle 2000 seemiku hulgast, mida Toichi jõudis ette kasvatada. Paraku Toichi oma loomingut ei näinud ja suri 1956. aastal enne parima seemiku õitsemist 1964. aastal.

Aretusega tegeles edasi tema väimees Shiagao-Oshida. Toichi abikaasa müüs 1966. aastal osa seemikutest ameeriklasele Louis Smirnowile. 1974. aastal registreeris Smirnow neli maailma esimest Jaapanist toodud itoh-pojengi («Yellow Crown», «Yellow Dream», «Yellow Emperor», «Yellow Heaven»). USA pojengide aretaja Roger Anderson huvitus uutest itoh-pojengidest ja alustas nende põhjal oma aretustööd.

«Bartzella» pojeng pakub kordumatut silmailu.
«Bartzella» pojeng pakub kordumatut silmailu. Foto: Saaremaa Puukool

Koos aretaja Donald Hollingsworthiga registreeris ta umbes 30 uut itoh-pojengi. Neist üks esimene oli kollane itoh-pojeng «Bartzella».

Pojengi «Bartzella» aretas Ameerikas Roger F. Anderson ja sort registreeriti 1986. aastal. Pojengi nimi «Bartzella» pärineb aretaja Roger F. Andersoni külakiriku preestri William Bartzi nimest. Andersoni abikaasa Sandra lisas lõppu -ella, et kõlaks kaunilt, ja see tasus täielikult ära.

Roger ja Sandra Anderson aretasid koos üle 500 pojengisorti, nendest üle 50 on jõudnud maailmaturule ja on ülipopulaarsed. Nad töötasid oma puukoolis Callie's Beaux Jardins Fort Atkinsoni väikelinnas Ameerikas.

«Pojengid õitsevad ainult üks kord aastas suve alguses. Enamik sorte õitseb juunis. Itoh-pojengid erandlikult võivad kasvatada ka hilinenud arengus õiepungi, millest avanevad õied suve teisel poolel ja harva ka septembris,» räägib Saaremaa Puukooli peaaednik Marko Toomere.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles