Statistika jõudis reaalsusele järele! Vaata, kui suur on korterite hinnalangus

Kodu.postimees.ee
Copy
Korterite hinnalangus on ligi kuus protsenti.
Korterite hinnalangus on ligi kuus protsenti. Foto: Shutterstock

Statistilisest miinusest hoolimata usub kinnisvaraekspert, et paanikaks pole turul põhjust. 

Eesti 17 suurema linna korterite keskmist tehinguhinda kajastav Pindi Indeks langes juulis 6 protsendi võrra ning jäi pidama hinnatasemel 2332 eurot ruutmeetri kohta. Juunis oli korterite keskmist hinda seirav Pindi Indeks korrigeeritud andmetel 2474 eurot ruutmeetri kohta.

«Hetkel on tegelikult hinnalangus peatunud, kuid statistikasse jõudis see oodatult viitega, sest kuni eelmise aasta suveni soetati väga vilkalt keskmisest kallimaid uusarendusi, millega tehti üsna suures mahus asjaõiguslepinguid kuni tänavu suveni. See jättis eksliku mulje, justkui turg tõuseks, sest uusarenduste tehingud upitasid keskmist hinda üles,» selgitas Pindi Kinnisvara müügipartner Peep Sooman.

Praegu on läbi nii suuremahulised uusarenduste tehingud kui ka vahepeal aset leidnud järelturu korterite hinnalangus, nii et tegelikult on hoolimata statistilisest miinusest kõik üsna korras ning turuosalistel pole paanikaks põhjust.

Kui juunis tehti indeksilinnades kokku 1301 korteriomandi tehingut, siis juulis oli tehingute arv kõigest 1073. Võrdluseks – 2022. aasta juulis tehti indeksilinnades suisa 1517 korteriomandi tehingut.

Võrreldes viimaste aastate madalaima punktiga juulis 2009. aastal (624,2 eurot ruutmeetri kohta) on Pindi Indeks 274 protsendi võrra kõrgemal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles