EKSPERT Need on sel sügishooajal kolm peamist soovitust koduostjatele

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Ekspert usub, et sügis toob turule üle aastate parima valiku.

Nagu vahetuvad looduses aastaajad, on ka kinnisvaras omad hooajalised trendid, millega tasub koduostjatel end sügishooaja hakul kurssi viia, räägib 1Partner Kinnisvara analüütik Elia Vääri.

Elia Vääri sõnul on sel sügisel Tallinna korteriturul tõenäoliselt üle aastate parim valik. «Turg oli terve eelmise sügistalvise perioodi rahulik ning nii on igas segmendis täna olemas valik. Samas on viimased kuud olnud selgelt aktiivsemad. Nii tasubki koduotsingud puhkuselt naastes kohe uuesti käima panna, sest selline olukord ei pruugi kaua ei kesta,» annab Vääri oma hinnangu eelseisvale sügisele. Elia Vääri sõnul ei suuda tõenäoliselt keegi täna täpselt prognoosida, millisest kaubast esimesena puudus võib tulla, kuid on üsna kindel, et üha kasvav turuaktiivsus peagi valikut kahandab.

Teine konkreetne soovitus on osta täpselt nii palju, kui päriselt tarvis. «Hinnad ei ole tuntavalt langenud ja vaevalt ka langevad. Seega, kui tegu ei ole just miljonäriga, siis tasub igal koduostjal väga täpselt kaaluda kui mitut tuba ja ruutmeetrit uues kodus ikkagi tarvis on. Tänaseid hindu vaadates tõstab iga nii-öelda tarbetu ruutmeeter teie kodulaenu suurust mitme tuhande euro võrra,» selgitab Vääri ning meenutab, et unustada ei tohi ka kaudkulusid, nagu transport või vanemate hoonete puhul erinevad parendustööd.

Kolmandaks ei tohi Vääri sõnul kindlasti unustada tõsiasja, et osta on endiselt kasulikum kui üürida. «Ka tänaste hindade juures on laenumakse enamasti väiksem kui samaväärse korteri üürisumma. Isegi kui suurusjärk on sama, vähendate oma kodu puhul igakuiselt laenujääki ja kogute niimoodi ajapikku kapitali,» viitab Vääri ning meenutab, et pikemas perspektiivis kinnisvara hinnad alati kasvavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles