Jõgeva maakonnas otsib uut pererahvast mõis, mille ajalugu vürtsitab kirge ja tragöödiat täis legend

Kodu.postimees.ee
Copy
Kudina mõis.
Kudina mõis. Foto: city24.ee

Jõgeva maakonnas müüakse põneva ajalooga rüütlimõisa.

Pika ajalooga Kudina mõisa mainiti esmakordselt 1447. aastal. 17. sajandil kuulus mõis von Taube perekonnale. Mõis riigistati 1919. aastal, ning selle viimasteks omanikeks oli Manteuffeli perekond.

Müügis oleval võimsal kivimajal on kaks korrust, lisaks kelder ja pööning. 1896. aastal valminud häärber sobib nii elumajaks kui puhkemajaks ning toimib hästi ka majutusasutusena või jahiturismi harrastajatele. Põhikorrusel on renoveeritud fuajee, kolm magamistuba, elutuba, söögituba, köök, vannituba, kabinet ning mitmed abiruumid.

Kudina mõis.
Kudina mõis. Foto: city24.ee

Fuajeest viib teisele korrusele originaal malmtrepp, mis olevat tehtud Riias. Teisest maja otsast viib ülemisele korrusele lai puutrepp. Sealse toa võlvkaarega akendest avaneb vaade mõisa sissesõiduteele. Teine korrus on 2015. aastal renoveeritud ja seal on köök, kaks vannituba, neli magamistuba, garderoob, elutuba.

Hoone tagaküljel on avar terrass uue trepiga. Kõik astmed on välja raiutud ühest 46 tonni kaaluvast graniitrahnust. Nii terrassi kui trepi lahenduse mõtles välja Tartu Kunstikooli õppejõud Jaanus Eensalu, töö teostas skulptor Margus Kääp.

Müügikuulutusega saab lähemal tutvuda SIIN.

Kudina mõis.
Kudina mõis. Foto: www.city24.ee

Põneva ajalooga rüütlimõis

Kudina mõisa ümbritseb mitu legendi – üheks nendest on Eesti oma «Romeo ja Julia». Nimelt olevat Kudina mõisa aednik ja lähedal asuva Saare mõisa aadlipreili Olga Manteuffel omavahel kõrvuni armunud. Noored olevat tahtnud abielluda ja koos ühist elu alustada, kuid Olga perekond oli sellele kategooriliselt vastu. Mõisapreilile ei olnud kohane alama klassi noormehega isegi mitte suhelda.

Murtud südamega Olga ei suutnud südamepiinu taluda. Suures meeleheites jalutas ta ühel suvehommikul lähedal asuva Saare järve äärde. Neiu istus paati, aerutas järve keskele ning lõpetas oma piinad.

Olga isal krahv Mannteuffelil õnnestus tütre surnukeha järvest välja tuua, kuid päästa ei olnud enam midagi – Olga eluküünal oli kustunud. Oma tütre õnnetust lõpust murtud krahv rajas järve äärde perekonna kalmistu, kuhu peale Olga on maetud ka ülejäänud pereliikmed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles