PILDID Rõuge vallas müüakse korteri hinnaga mõisa

Kodu.postimees.ee
Copy
Luutsniku mõis.
Luutsniku mõis. Foto: KV.EE

Rõuge vallas otsib uut omanikku paremaid päevi näinud mõis. Mõisa renoveerimine on suur ettevõtmine, kuid tänu sellele saab hoone kätte kabeda pealinna korteri hinna ehk 209 000 euro eest.

Luutsniku mõis (saksa keeles Lutznik) eraldati sellest ida pool asuvast Rogosi mõisast 1816. aastal. Alates asutamisest kuni 1919. aasta võõrandamiseni kuulus mõis von Glasenappide aadliperekonna omandusse. Mõisa viimane omanik oli Christine von Glasenapp.

Mõisahoone on näinud paremaid päevi.
Mõisahoone on näinud paremaid päevi. Foto: KV.EE

Mõisa peahoone on ehitatud kahes järgus. Ühekorruseline väike krohvitud kivihoone püstitati arvatavasti 19. sajandi alguses varsti peale mõisa asutamist. 1860ndatel ehitati selle paremasse otsa suur kahekorruseline puhta vuugiga tellishoone. Hoonel on nii hilisklassitsistlikke kui ka neorenessansi elemente. Hoone on säilinud enam-vähem algkujul.

Hoole ja armastusega saab mõisale uue elu sisse puhuda.
Hoole ja armastusega saab mõisale uue elu sisse puhuda. Foto: KV.EE

Mõisal oli hulganisti kõrvalhooneid, paljud neist on aga varemeis ja ümber ehitatud. Peahooneesise väljaku vasakpoolsel serval paiknes pikk kaaristuga ait. Hoone on säilinud, kuid kaaristu kaared on kinni laotud. Peahoonest idas asub tallihoone (varemeis), mida ilmestavad paariti paiknevad kaaraknad.

Mõisa maadel asub mitu erinevas seisukorras abihoonet.
Mõisa maadel asub mitu erinevas seisukorras abihoonet. Foto: KV.EE

Kinnistule on kuni mõisa peahooneni veetud veetorustik ning see on kasutamiseks valmis. Küttelahendusena on mõisas kasutusel olnud ahjud. Olemas on ka elektriliitumine. Mõisale on kümme aastat tagasi tehtud ka projekt, mille alusel on võimalik ehitusluba taotleda.

Huvitundjad saavad müügipakkumisega lähemalt tutvuda SIIN.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles