See luksuslik aiaelement võib kinnisvara hinnale karuteene teha

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Ilus aed võib eramu hind tõsta tuhandete, kui mitte kümnete tuhandete eurode võrra, kuid mõni aialisand võib müügihinnale hoopis karuteene teha.

Ühendkuningriigi ettevõte Power Sheds viis läbi uuringu, milles selgitati välja, mida inimesed eramut ostes aias näha tahavad ja mida mitte. Selgus, et lausa 39 protsenti vastanutest peab basseini täiesti kasutuks lisandiks ning jätab sellega eramu parem ostmata. Arusaadavalt on tegemist ülimalt uhke lisandiga, kuid selline luksus ei tule tasuta. Basseini peab pidevalt hooldama ja talviseks kasutamiseks soojendama. Power Shedsi ekspertide sõnul võib saareriigis basseini olemasolu vähendada kinnisvara hinda enam kui 50 000 naela jagu.

Uuringus selgus veel, et kinnisvara ostjad ei hinda ka maapinda kaevatud batuute, välikööke ja -jõusaale, kunstmuru ja kaldega aedu. Eksperdid selgitasid, et kunstmuru hoovis võib kinnisvara hinda vähendada 15 000 naela võrra. Põhjus on lihtne: see pole kuigi ilus ning sellel on ebamugav ja tihti libe kõndida. Veel leidis 38 protsenti vastanutest, et õues asuva mullivanniga elamu jätaksid nad parem ostmata.

Ettevõtte ekspertide sõnul hinnatakse hoopis funktsionaalsust, mis lisab väärtust, mitte ei röövi rahakotist raha. Ihaldatud aialisandi näitena tuuakse esile tööriistakuur ja kena sillutis. Veel hindavad britid terrasse ja tulekoldeid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles