Saun korterisse – kas valida infrapunasaun või Soome saun?

AB Polar
Copy
Foto: AB Polar

Saun, see on eestlase pühapaik, kus puhtaks saab ihu ja klaariks saab vaim. Samas pole isikliku sauna omamine sugugi lihtne, sest sedasorti ehitis vajab omajagu avarust ja head plaani.

Siiski on võimalik saun püstitada ka väiksemasse elamisse ning infrapunasaunad sobivad oma ehituse tõttu pisematesse eluruumidesse lausa ideaalselt.

AB Polari ekspert Karl Auntock seletab lahti infrapunasaunade olemuse, eripära ning selle, miks on see kaalumist väärt variant paljudele saunasõpradele.

Infrapunasaun korterisse või majja

Miks on hea mõte paigaldada korterisse just AB Polarist valitud infrapunasaun?

Kuna kortermajades on pind piiratud, mängivad olulist rolli mõõdud, lihtne paigaldus ja kasutusmugavus.

Need omadused on infrapunasaunal kõik olemas.

“Infrapunasaun on põhimõtteliselt nagu suur riidekapp. Iseseisev konstruktsioon, mis ei vaja äravoolu, ventilatsiooniavasid ega kasuta vett. Lisaks saab need ühendada iga tavalise majapidamises kasutatava pistikupesaga,” selgitab Auntock infrapunasauna lihtsuse võlusid.

Praktilisus ongi selle saunatüübi üks suurimaid eeliseid.

Lisaks lihtsale paigaldusele on erinev ka kasutamine, eriti kui võrrelda seda tavapärase kerisega saunaga.

Kiirelt kuumaks, kiirelt sauna!

Tänu spetsiaalsetele küttepaneelidele kuumeneb infrapunasaun üles vaid mõnekümne minutiga ning tülikas kütmisprotsess ei ole selle sauna puhul teemaks. Samuti puudub vajadus kasutada leili viskamiseks vett.

Tutvu erinevate saunamudelitega

Nurgasaun 4-le inimesele - https://abpolar.ee/infrapunasaun-4-le-inimesele/

Kompaktne valge 2-e inimese saun - https://abpolar.ee/infrapunasaun-2-le-inimesele-valge/

Kompaktne seedrist 2-e inimese saun - https://abpolar.ee/infrapunasaun-2-le-inimesele/

 

AB Polar

Millised on infrapunasauna eelised?

Kuigi klassikalise puukerisega sauna võluks on traditsioonilisus ja nii-öelda “tõelise sauna” tunne, pakub infrapunasaun tänu oma teistsugusele ehitusele mitut eelist.

Infrapunasaunad soojenevad kiiresti ja ei lase soojusel ülejäänud ruumi hajuda. Nii võib saunamõnusid nautida kasvõi mõne sammu kaugusel elutoa diivanist või magamistoast.

Just praktilised eelised ongi need, mis muudavad sauna korterisse sobivaks:

Lihtne paigaldus

Lihtne paigaldamine – infrapunasaun on moodullahendus, mis käib kokku suurema vaevata. Puudub vajadus äravoolu, ventilatsiooni ja kerise ning korstna jaoks.

Kompaktsus

Kompaktne suurus – keskmise kaheinimese infrapunasauna mõõdud on 1200x1050x1900, mis lubab sauna hõlpsasti soovitud kohta paigutada.

Energiasäästlikkus

Energiasäästlikkus – tänu keraamiliste küttelelementide kiirele kuumenemisele kulutab infrapunasaun vähe energiat.

Ei vett ega auru

Saunas ei ole vett ega auru, klaaspinnad on kuumakindlad ega lase soojust välja.

Palju mugavusi

Mugavused nagu LED valgustus, õhuionisaator, võimalused muusika mängimiseks ja elektrooniline juhtpult (oleneb mudelist).

Infrapunasaun loob lõõgastava ja tervisliku saunakogemuse

Kui tavasaunas kasutatakse soojuse ülekandmiseks inimkehasse kuuma õhku, mis sõltuvalt saunatajatest küündib vahemikku 80–100 °C, siis infrapunasauna temperatuur püsib 35–45 °C piires.

Hoolimata sellest on higistamine infrapunasaunas pea kolm korda intensiivsem ning soojustoime sügavam ja märksa efektiivsem.

Sellisel saunal on inimorganismile tervistav toime ja seda kasutatakse ka raviotstarbel. Teadupärast vabanetakse higistamisel jääkproduktidest nagu toksiinid, alkohol, nikotiin, kolesterool, puhastuvad nahapoorid, paraneb naha toonus, elastsus, tekstuur ja jume.

Seda tüüpi sauna madalam temperatuuritase sobib enamasti ka neile, kes peavad olema kuumas ruumis ettevaatlikud südameprobleemide ja muude haiguste tõttu. Just tervistavate omaduste tõttu on seda tüüpi saunad esindatud ka pea kõigis spaades.

Soome saun või infrapunasaun – kumb siis valida?

Klassikaline kerisega Soome saun on Eestiski kõige levinum vahend saunatamiseks. Infrapunasaunas köetakse ruumi aga hoopis keraamiliste küttekehadega, mida toidab elektrienergia.

Kahtlemata on klassikalise Soome sauna ehitamine suurem ettevõtmine, reeglina vajab see rohkem pinda ning selle kütmine on aeganõudvam.

Infrapunasauna eeliseks on just praktilisus, lihtne paigaldus ning kiiresti soojenev ruum.

Tervistavatest omadustest

Mis puutub sauna tervistavatesse omadustesse, siis on siingi kahel saunatüübil mõningaid erinevusi.

Leili kuumusel põhinev protsess pakub küll rohkelt soojakraade, ent kuumutab inimese nahka siiski pigem pinnapealselt.

Infrapuna kiirgus tungib aga sügavale inimese kudedesse, kutsudes esile märksa intensiivsema higistamise.

Sellisel viisil soojeneb keha sügavalt seestpoolt ning simuleerib füüsilist tegevust koos sellele vastava higistamisega. Näiteks võib 30-minutilise saunasessiooni jooksul inimese organismi energiakulu olla ligi 600 kilokalorit.

Lisaks on infrapuna kiirgusel põhineva sauna puhul tõendatud kasu südame-veresoonkonna tööle ning positiivne mõju liigestele ja lihastele.

Südame kutse ja mõistuse hääl

Sauna valiku otsus teha nagu kõik teisedki tähtsad otsused – südame kutse ja mõistuse hääle järgi.

Kelle jaoks särisev kerisekivi ja saunaviht on klassika, millest loobumine ei tule kõne allagi, valigu Soome saun.

Kes aga soovib nautida saunamõnusid viisil, kus olulisel kohal on ka praktilisus, võiks julgelt kaaluda infrapunasauna soetamist.

Moodulsaun – kiirelt kokku, kiirelt lahti

Moodulite abil ehitamine on viimase kümne aasta jooksul saanud sisse tõeliselt suure hoo, mistõttu on see efektiivne ning säästlik lahendus tänapäeval üks ehituse põhisuundi.

Moodulsaun pannakse kokku erinevatest eelvalmistatud osadest, mis muudab kogu paigalduse lihtsa vaevaga tehtavaks.

Ka infrapunasaunad põhinevad moodullahendusel ning see omakorda võimaldab paindlikkust sauna asukoha valikul.

Kõik vajalikud osad ja juhised on komplektis ning enamasti saab sauna kokku panna vaid mõne tunniga.

Suureks eeliseks on ka teisaldatavus, sest nii kokkupanek kui lahtivõtmine on sama lihtsad.

Seega saab moodulsaunad vajadusel uude kohta teisaldada. Tegemist on hea valikuga inimestele, kes üürivad oma kodu või plaanivad tulevikus kolida.

Kuidas erineb elektrikerisega saun infrapunasaunast?

Tavapäraselt köetava sauna ja infrapuna kiirgusel toimiva lahenduse vahele mahub veel ka kolmas variant – elektrikerisega saun, mis kasutab samuti sooja tootmiseks klassikalist kerist, ent puukütte asemel kuumutab kerisekive elekter.

Sellised saunad on levinud korterites ja väiksemates majades, kus saun ehitatakse pigem elumajaga samasse ruumi. Elektrikeris on mugav lahendus neile, kelle jaoks puuküte on tülikas.

Keris kuumeneb kiiremini ja puudub puudega kütmise vaev.

Olemuselt on elektrikerisega saun aga tavapärane saun, kus korralikuks saunakogemuseks võiks kraade olla vähemalt 75. Seega võib öelda, et elektrikeris on lihtsalt klassikalise Soome sauna tänapäevasem variant ning infrapunasaunaga pole sel midagi pistmist.

Märkida tuleb ka seda, et elektrikerise puhul on kõrgem ka elektrikulu.

Seevastu kahele inimesele mõeldud infrapunasauna voolukulu jääb vahemikku 1200 – 1500W, mis võib kerisega saunast olla ligemale neli korda väiksem.

Kompaktsed ja väikesed saunad

Praktilised ja väikesed saunad on viimastel aastatel muutunud väga populaarseks ning väiksemõõtmelisi saunamaju kohtab nii turismitaludes kui erakätes.

Moodulitest kokkupandavad saunad muudavad kogu ehitusprotsessi lihtsamaks ja võimaldavad saunamõnusid nautida ka seal, kus see varem näis võimatuna.

Tänapäevase moodullahendusel põhineva infrapunasauna saab hõlpsalt mahutada korterisse, ridaelamusse või eramajja.

AB Polari e-poes pakutakse mitmeid saunamudeleid, mis mahutavad kuni kaks või kuni neli inimest.

Infrapunasaun on hea alternatiiv tavapärasele saunale. Mitmeski mõttes pakub infrapunasaun rohkemgi kui tavaline kerisega versioon. Kindlasti on seda mugavam hooldada ja kasutada ning ka tervisele mõjub see saunatüüp väga hästi.

Vanarahvas teadis öelda, et mitte kusagil mujal ei teki nii häid tundeid ja mõtteid kui saunalaval.

Seega tasub AB Polari saunavalik kindlasti üle vaadata!

Copy
Tagasi üles