Südamekujuline IKEA padi muutis mänguasjatööstust

Kodu.postimees.ee
Copy
FAMNIGi padi.
FAMNIGi padi. Foto: Ikea

Südamekujulise ja väljasirutatud kätega FAMNIGi padja lugu lõi mänguasjatööstuses uue normi.

1997. aastal avastas IKEA töötaja, et ettevõtte pehmete mänguasjade silmad võivad lahti tulla. Mänguhoos või uudishimus alla neelatud plastiksilmad olid aga suureks lämbumisohuks. Pärast seda tähelepanekut eemaldati mänguasjad poodidest ning hakati otsima lahendust. 

Töö jäi seisma ka Indias asuvas tehases, mis IKEA-le mänguasju tootis. Ometi ei tahtnud mööblitootja, et sealsed töötajad sissetulekust ilma jääksid ning koostööd tehasega ei katkestatud. Üks esimesi mänguasju, mis tulid tootmisliinilt ilma plastiksilmadeta ning oli lastele ohutu, nägi ilmavalgust juba järgmisel ehk 1998. aastal ning selleks oligi tänaseks kuulus FAMNIGi padi. 

Koos sellega tehti toodete ohutusnõuetes struktuursed muudatuses. Üks kuulsaim neist ongi plastsilmade ja teiste jullade puudumine IKEA mänguasjadel. Tikitud silmad ei ole mitte ainult ohutumad, vaid need muutsid mänguasjad ka palju omanäolisemaks. Tol ajal ei olnud tikitud silmad mänguasjatööstuses tavapärased, kuid hiljem hakkasid sama tegema paljud teised ettevõtted.

Lastetoodete valmistamiseks kasutatakse selliseid materjale, värve ja konstruktsioone, et tagada mööbli ergonoomilisus, vastupidavus ja ohutus. Näiteks on ettevõte järk-järgult loobunud kemikaalidest, mis võivad põhjustada meditsiinilisi reaktsioone või on potentsiaalselt kahjulikud. Samuti on keelatud kantserogeensete värvainete kasutamine.

Kõiki lastele mõeldud IKEA tooteid testitakse IKEA akrediteeritud katselaboris Rootsis, samuti sõltumatutes akrediteeritud katselaborites ja -instituutides üle kogu maailma. Tagamaks, et kõik tooted vastaksid IKEA kvaliteedi- ja ohutusstandarditele, testitakse neid regulaarselt kogu nende eluea jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles