Eksperdi nipp, kuidas hetkega tomatite küpsusastet määrata

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Tomatid on universaalsed aiasaadused, mis sobivad mistahes roa juurde, lisades värvi ja maitset. Kuid tomatite säilitamine, eriti kui tahad neid töötlemata kujul süüa, pole lihtne ning need kaotavad ajas oma maitseomadusi. Toidusäästmise eksperdil on õnneks jagada hea nipp, kuidas tomateid optimaalselt säilitada.

Paljud suruvad poest ostetud tomatid külmikusse, kuid toidujäätmete ja -säilitamise ekspert Phillip Quantrell InSinkEratorist sõnab, et see ei ole alati parim lahendus. Ta soovitab kasutada üht lihtsat nippi, kuidas tomativilja tekstuuri põhjal otsustada, mis on parim koht selle säilitamiseks. 

Quantrelli sõnul visatakse tomateid liiga kergekäeliselt minema. Külmkapis säilitamine peatab tomatite küpsemise, kuid mõjutab nende maitset. Poest koju toodud veidike toored tomatid tahavad aga toatemperatuuril järelküpseda. Tomat olla õige siis, kui see kergelt pigistades järele annab ja aromaatselt lõhnab. Sellised tuleb ära süüa võimalikult ruttu või häda pärast külmikusse pista. Kõvad tegelased peaksid veel toatemperatuuril valmima. Kortsus ja vanu tomateid saab aga kasutada kastmetes või ahjuprae juures.

Kõige kauem säilivad tomatid eksperdi sõnul siis, kui hoiad neid varrega allapoole. Sedasi väldid niiskuse kadumist ja tomatid püsivad mahlased. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles