SAATUSLIK EKSIMUS Jäätisekokteil tappis ootamatul põhjusel kolm inimest

Kodu.postimees.ee
Copy
Foto: Shutterstock

Suvi on jäätisekokteilide nautimiseks parim aeg, kuid paraku kipuvad suvises palavuses vohama ka toidu kaudu levivad nakkused. Bakterite tõttu saastunud toidu söömisega võivad kaasneda tõsised terviseriskid, nagu juhtus Washingtonis, kus suri saastunud jäätisekokteili tõttu kolm inimest.

Kuigi toitlustusasutused annavad endast parima, et pakkuda klientidele puhtaid ja kvaliteetseid eineid, jäävad mõnikord hügieeninõuded tagaplaanile. Suvekuude jooksul on avastatud ja kõrvaldatud üksjagu listeeriaga nakatunud toite, et nende tarbimine tervist ei kahjustaks, ent Washingtonis asuv restoran Frugals avastas bakteri liiga hilja ning põhjustas kolme inimese surma. Lisaks on teada, et saastunud kokteil mõjus mitme teise kliendi tervisele niivõrd halvasti, et nad vajasid haiglaravi.

Washingtoni osariigi tervishoiuamet teatas, et jäätisekokteilidesse sattus saaste, sest restorani töötajad ei puhastanud korralikult jäätisemasinaid. Ebapuhas keskkond tekitas sobiliku pinnase listeeriabakterite vohamiseks. Pärast selle avastamist on restoran jäätisemasinate kasutamise lõpetanud, kuid tervishoiuasutuste sõnul võivad listerioosi sümptomid ilmneda kuni 70 päeva pärast kokkupuudet saastunud toiduga.

Igal aastal haigestub listerioosi umbes 1600 inimest, kellest ligikaudu 260 sureb. Nakkus on eriti ohtlik nõrga immuunsusega inimestele, rasedatele, vastsündinutele ning üle 65 aasta vanustele. Listeeria levinumate sümptomite hulka kuuluvad palavik, krambid, peavalu, väsimus lihastes ja tasakaalukaotus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles