Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

RETSEPT Peakokk õpetab, mida tema eilsete keedukartulitega teeb!

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Soome peakoka Risto Mikkola sõnul on praekartulid üks igavesti hea toit, kuid neid teeb ta mõistagi restoranitasemel.

«Praadimine on hea variant, kui soovid eelmise päeva kartuleid kuidagi teistmoodi süüa. Neid võib süüa nii pearoa kui ka lisandina,» selgitab kokk. Iltalehtiga jagatud retseptis kasutabki Mikkola keedukartuleid, et neist pisikesed kartulipannkoogid teha, kuid võrreldes tavaliste kartulipannkookidega on nende valmistamine kordades lihtsam.

Mikkola räägib, et kõige paremini sobivad sellise roa jaoks suurema tärklisesisaldusega kartulid, kuid teha saab seda kõigist. Samuti soovitab ta kartulisegusse lisada sibulat ja seeni, kuna mees on ise tubli korilane. «Isegi kui ma seeni ei leia, võtan kohvi kaasa ja naudin kännu otsas istudes metsa rahu,» räägib ta ning lisab, et hakkas seenel käima juba väikese poisina koos vanematega. «Siis õppisin, milliseid seeni võib korjata, kuid sellest ajast peale pole ma palju juurde õppinud.»

Mikkolal on metsas alati seeneraamat kaasas, ent tundmatud tegelased jätab ta ohutuse mõttes korjamata. 

Koka eilse keedukartuli pannkoogi retsept

Kartulipannkoogid hapukoore ja kalamarjaga.
Kartulipannkoogid hapukoore ja kalamarjaga. Foto: Shutterstock

Vaja läheb:

  • 600 grammi keedetud kartuleid;
  • 300 grammi seeni (sobivad ka poest ostetud värsked või marineeritud seened);
  • 100 grammi hakitud sibulat;
  • 50 grammi võid;
  • kaks supilusikatäit hakitud peterselli;
  • kaks muna;
  • soola ja pipart;
  • õli praadimiseks;
  • (serveerimiseks hapukoort ja kalamarja).

Tee nii:

  1. Haki sibulad ja seened ning prae need pannil võiga kergelt läbi ning lase jahtuda.
  2. Samal ajal kui seened ja sibulad praevad, riivi kartul pudruks.
  3. Sega munad, kartul, maha jahtunud sibulad ja seened omavahel kokku ning maitsesta soola ja pipraga. 
  4. Võta pisike ringikujuline vorm ning kasuta seda väikeste pannkookide vormimiseks.
  5. Prae pannkooke õlis, kuni moodustub kuldne koorik.
  6. Serveeri hakitud peterselli, hapukoore ja kalamarjaga.
Tagasi üles