Nõuanded tudengitele: kuidas sisustada taskukohaselt ühetoalist üürikorterit või ühikatuba

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Paljud Eesti noored alustavad sügise algul iseseisvat elu ning kolivad perekodust välja ühikatuppa, stuudiokorterisse või sõpradega jagatud korterisse. Kodusema tunde loomiseks tuleb seda kaunistada ning praktiliseks muuta.

Sisekujundaja sõnul saab nutikate hoiulahenduste ja ruumisäästliku mööbliga luua rahuliku ja harmoonilise eluruumi isegi siis, kui kogu elu on koondunud ainult ühte tuppa. Sisekujundaja jagab taskukohaseid ja nutikaid viise, kuidas toale valgustuse, riiulite ning hoiulahenduste abil värske välimus anda.

Kasuta maksimaalselt seinapinda ja voodialust ruumi

«Kui iga asi on oma kohal ja riided silma alt ära pandud, on sageli öösel lihtsam uinuda. Ometi pole ühetoalises korteris või ühikas riidekapile just palju ruumi, rääkimata riiulitest. Siinkohal ei tohiks seinapinda ja voodialust ruumi raisku lasta. Voodialused hoiukohad aitavad ka kõige väiksematest ruumidest maksimumi võtta. Näiteks on hea idee kasutada voodikasti või kangast ja plastist hoiukaste ning kaanega kaste, mis võivad samaaegselt täita ka öökapi rolli,» sõnas IKEA Eesti sisekujundusosakonna juht Pedro Castro.

Kasuta ära seinapind ning voodialune ruum. Näiteks saab voodi alla panna väljatõmmatava laua ja hoiukastid.
Kasuta ära seinapind ning voodialune ruum. Näiteks saab voodi alla panna väljatõmmatava laua ja hoiukastid. Foto: Ikea

Hooajalisi riideid on mugav hoiustada suuremates tõmblukuga kangast hoiukastides, mis kaitsevad neid ka tolmu eest. Samuti saab suuremaid kangast hoiukaste kasutada voodi all lisavoodipesu hoiustamiseks. Voodi all kastides saab hoida ka jalatseid, kust neid on lihtne kätte saada.

Kui riidekapiks ruumi napib, siis võib mõelda ka erilahenduste peale. Üks taskukohane võimalus on näiteks kasutada kummuteid ja riidepuutoru. Lisariiulite loomiseks sobivad rippriiulid.

Riideid saab riputada riidepuutorule ning selle külge saab omakorda rippsahtlid.
Riideid saab riputada riidepuutorule ning selle külge saab omakorda rippsahtlid. Foto: Ikea

Ära unusta kappide ja sahtlite sisukorrastajaid

«Kui toas on vähe ruumi, siis ära unusta korrastada ka kummutite sahtleid. Kui lisad sahtlitesse hoiukastikesi või sisukorrastajaid, saad vältida segadust ning leiad alati kõik sokid ja särgid lihtsa vaevaga üles. Selleks, et sahtliruumi parimal viisil ära kasutada, keera riided ja aksessuaarid rulli või voldi need kokku ja aseta üksteise kõrvale. Nii on esemeid lihtsam näha ja vajadusel sahtlist välja võtta. Ja kui hoiustades ehteid väikestes karpides, on sinu kummutisahtlid seest nii ilusad kui ka praktilised,» rääkis sisekujundaja.

Korras sahtlid teevad elu mugavaks. Lisaks tekib nii sahtlites ruumi juurde!
Korras sahtlid teevad elu mugavaks. Lisaks tekib nii sahtlites ruumi juurde! Foto: Ikea

Tegelikult võib kummutites hoiustada lisaks riietele ka muid asju, nagu kirjatarbeid, dokumente jne. Selliste asjade korrastamiseks sobivad imehästi sahtlisisud ja vastupidavad kaantega või kaanteta kastid, mis aitavad sorteerida nii pliiatseid, pabereid kui ka USB-kaableid.

Tekstiilid ja sobiv valgustus loovad hubasust

Voodi puhul soovitab sisekujundaja valida kompaktse voodiraami, millel on madal peats, et see mahuks näiteks aknalaua alla. Samuti on hea lahendus mitmekülgne voodiraam, mille asendit saab igal ajal kohandada, muutes selle näiteks paari padja ja abilaua abil diivaniks, mis võib olla mõnusaks lugemisnurgaks.

Väikesel pinnal elades on ülioluline omada multifunktsionaalset voodit. 
Väikesel pinnal elades on ülioluline omada multifunktsionaalset voodit. Foto: Ikea

«Kui öökapiks napib ruumi, siis võib selle asemel kasutada näiteks pildiriiulit. Sellele mahuvad nii lugemiseks mõeldud lamp, äratuskell, raamatud kui ka muud vajalikud pisividinad,» jagas Castro.

Hea ööune jaoks tuleks magamistuba muuta võimalikult pimedaks ja hubaseks. Pimendavad rulood hoiavad ära nii päikese- kui ka tänavavalguse, mis võivad muidu magusat und segada.

Riiulid ja lugemislamp teevad voodist mõnusa pesa.
Riiulid ja lugemislamp teevad voodist mõnusa pesa. Foto: Ikea

«Aga kui hubasusest rääkida, siis ei saa me üle ega ümber tekstiilidest. Vali välja oma lemmikvoodipesu, pleed ja padjad ning ära unusta ka väikest vaipa. Juba need paar asja muudavad koheselt toa meeleolu. Samuti ei tohiks alahinnata valgustust. Vali näiteks mõni patareidel töötav lahendus või kasuta hoopis USB-juhtmega LED-lampi,» soovitas IKEA sisekujundaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles