Tülid tagatisrahadega: üürnikud jagavad oma kogemusi

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Rahaga seotud tülid on üürituru lahutamatu osa.

Üürniku ja üürileandja vahelised suhted ei ole alati kiita ning tüliõunaks on reeglina raha. Kord lasub süü ühel, kord teisel ning on ka juhuseid, kus süüdlast raske kindlaks teha. Tagatisraha on üks neist asjadest, mille üle võib lepingu lõppedes suur tüli tekkida. 

Loe lisaks: PILT SELGEKS 〉 Mida võiks teada tagatisrahast üürilepingu sõlmimisel?

Iltalehti lugejad jagasid oma kogemusi tagatisraha ja üüritagatise üle tekkinud vaidlustest, kus üürileandja on ühel või teisel põhjusel keeldunud üht või mõlemat tagastamast. Tagatisrahast ja üüritagatisest rääkides on oluline mõista, et need ei ole üks ja sama asi. Tagatis antakse kõigi üürisuhtega seotud kohustuste täitmise tagamiseks, üüritagatisest võetakse aga tasumata üürid.

Põhjanaabrite väljaanne kirjutab, et igal aastal jõuab tarbijavaidluste komisjoni lauale üürivaidlustega seotud avaldusi kiiremini kui neid lahendada jõutakse. Praegu on menetluses umbes 850 avaldust, millest vanimad on esitatud ligi kolm aastat tagasi. 

«Tarbijavaidluste amet käsitleb aastas 200-300 avaldust, mis puudutavad üürilepingu tagatiseks makstud summade tagastamist või selle kasutamist üürniku tekitatud kahju katteks,» ütles Iltalehtile tarbijavaidluste ameti juhtivinspektor Timo Maso.

Vaidluste osapoolteks pole mitte ainult üürnikud ja eraomanikud, vaid ka üürnikud ja üüriettevõtted. Siinkohal tasub meelde tuletada, et tagatisraha on üürniku omand kogu üüriperioodi vältel, ka Eestis. 

Üürileandja kolis välismaale ja kadus koos rahaga

Eelmisel aastal sattus Annika Ollaranta koos perega pärast üürilepingu lõppemist raskesse olukorda. «Üürileandjaga läks viis aastat kõik hästi, aga kui ta otsustas korteri maha müüa, algas sündmusteahel,» räägib Espoos elanud Ollaranta.

Üürileandja kolis välismaale ja jättis tagasi maksmata nii üüritagatise kui ka vee tarbimise eest rohkem makstud raha. Kui endised üürnikud tagatise kohta küsisid, ei vastanud üürileandja enam sõnumitele.

Endised üürnikud jätkasid üürileandjale sõnumite saatmist, kuid siis teatas ta, et sõnumite saatmine tuleb lõpetada, muidu läheb ta sellega kohtusse. Üürileandja oli korteri üürimise kohustuse pannud kinnisvaramaaklerile, kuid maakler teatas seepeale, et tema ei vastuta asjade kordaajamise eest. Pere mainis üürileandjale, et nemad jonni ei jäta, mille peale said nad oma üüritagatise tagasi.

Veearvega selgus, et selle oli üürileandja valele inimesele maksnud. Ta keeldus seda samuti tagastamast, kuniks teda tarbijavaidluse ametiga hirmutati. 

Pole tõendeid, jääd rahast ilma

Kui Matias Luukkanen koos perega kümme aastat tagasi Tamperesse kolis, teatas üürileandja YH Kodit, et maksab tagasi vaid poole tagatisrahast. Põhjus? Ettevõte leidis, et korter ei olnud tagastamisel piisavalt puhas. Üürileandja esitas fotod, mis Luukkaneni sõnul ei vastanud sellele, millisesse seisukorda korter jäeti. Kappidesse oli jäänud juukserõngas ja rätik. Luukkaneni sõnul näidati põrandalaua kõrval kolme liivatera.

Ühest köögikapist leiti suitsupakk ja välgumihklid. «Parim asi selle juures on see, et meie majapidamises ei suitsetatud,» selgitas mees Iltalehtile.

Luukkanen ja tema perekond otsustasid olukorraga leppida, kuna ei teinud lahkudes kodust pilte, seega polnud neil tõendeid. «Juhtum õpetas, et täna pildistan üürikorteri üle nii sisse kolides kui lahkudes,» lisas ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles