NUKKER SEIS Ühikakohast ilma jäänud tudengitel palju variante ei ole

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Tallinna üüriturul tundub valikut olevat, kuid ennekõike puudutab see suuremaid ja kallimaid kortereid. Tudengitele klassikaliselt sobivaid heas seisukorras «erakaid» Tallinnas naljalt alla 400 euro ei leia, kinnitab 1Partner Kinnisvara enam kui tosina aastase staažiga üüripindade maakler Helen Šank. Kinnisvaraportaalides pakutavast selgub, et ka ülikoolilinnas Tartus tuleb soodsaid elupindu tikutulega taga otsida.

«Tänaseks on Tallinna ülikoolide ühiselamutes 200-250 eurot kuus maksvad privaattoad jagatud – kes ilma jäid, need peavad arvestama paraku kuni kahekordse hinnaga,» selgitab Helen Šank, kelle sõnul on küll kõige alumine hinnaklass kusagil 300-350 euro juures, kuid selle raha eest võib saada tõesti pisikese, 20-25 ruutmeetri suuruse korteri, millele lisanduvad veel igakuised kommunaalkulude maksed. Kahjuks pole selliseidki turul palju. 

Kui tõsta oma üürimakse piir juba 400 euroni kuus, siis tulevad mängu keskmises seisukorras ühetoalised korterid «mägedel» või Põhja-Tallinnas, hea õnne korral ka kesklinnas läheduses. «Kusagil 500 eurot kuus on hind, mille eest saab kas hea remondiga või isegi uues majas asuva ühetoalise korteri või siis hoopis keskmises seisus kahese. Kui rahalised võimalused vähegi lubavad, siis inimesed üldiselt eelistavad ikka korraliku remondiga kortereid, mis küll on siis vastavalt ka kõrgema hinnaga,» kirjeldas 1Partneri üürimaakler.

«Sobilike kompanjonide olemasolul on rahaliselt soodsam üürida mitme peale võimalikult suur korter mõnes vanemas paneelmajas. Näiteks võib korralikus seisus 4-toalise korteri üürnikuks saada ka vähem kui 1000 euro eest kuus, mis kolme kaaslase vahel jagatuna teeb ligikaudu 300 eurot inimese kohta,» kirjeldas Šank ning rõhutas, et pinna leidmisel tuleb veel omanikuga taolises korterijagamises eraldi kokkuleppele jõuda.

Korterit üürides tasub põhjalikult analüüsida ka kaasnevaid kommunaalkulusid, sest need võivad olla sama suurte korterite puhul omajagu erinevad. «Kuigi üürikorterite hinnad liiguvad vaikselt ülespoole, siis positiivse asjaoluna võib välja tuua selle, et energiahindade rekordtasemetelt taandumise tõttu on kommunaalkulud sel sügisel ja talvel tõenäoliselt madalamad kui mullu,» sõnas Helen Šank.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles