Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

NÄDALA AED Miks puuviljad mädanevad?

Copy
Pilt on illustratiivne
Pilt on illustratiivne Foto: Ingrid Sembach-Hõbemägi

Aiapidaja kurdab: «Igal aastal ussitab õuntest kolmandik ja pudeneb maha, kolmandiku rikuvad herilased ja ülejäänu mädaneb,» lisades, et on sellega leppinud. Tegelikult aga ei pea asjaga jõuetult leppima – olukorda on võimalik märgatavalt parandada.

Puuviljade riknemisel on omad põhjused ning neid teades saab nii praegu kui ka kevadel targasti tegutsedes tulevasest saagist ka ise maitse suhu. Mädanik tekib viljale siis, kui viljakest või -koor on viga saanud. Puuviljad ei hakka mädanema üksnes herilaste tegevuse tagajärjel, kuigi suve teises pooles on neid magusanäljas putukaid rohkesti ja suure arvukuse korral suudavad nad märkimisväärselt palju vilju rikkuda.

Lisaks herilastele võime puuviljamädanikule soodsa keskkonna puult vilju kogudes luua ka ise, teadmatusest. Kogenud kasvatajad soovitavad puuvilju korjata mitte rebides, vaid keerates. Nii jääb viljavars terveks, lisaks tagab see viljade parema säilivuse. Puuviljamädanikule muudavad viljad vastuvõtlikuks ka kärntõve tekitatud lõhed. Kärntõve korral muutub viljakoor tumedaks, kõvaks, puitub ja lõheneb.

Tagasi üles