TAGASI TÖÖLE 7 kasulikku nippi, kuidas eraldada kodukontor elutoast

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Kodukontor ei nõua palju ruumi, küll aga ruumilist eraldatust.

Eraldi vaba tuba pole enamasti võtta, seega tuleb sisustada töönurk kas elutuppa, kööki, magamistuppa või trepialusesse soppi. Neljast, viiest ruutmeetrist piisab hästi, aga hakkama saab ka vähemaga, sest üldjuhul on kõik tööks vajalik pilves või arvutis ja töökoht ei nõua enamat kui ergonoomilist kontoritooli ja arvuti jaoks sobival kõrgusel lauda. Selleks jagab praktilisi nippe K-rauta sisekujunduse projektijuht Egle Veskimäe.

Ruut- või raamaturiiulid

Lahtine ruut- või raamaturiiul on kõige levinum kodukontori eraldamise lahendus, sest lahutab ruumi nii füüsiliselt kui visuaalselt, on mõlemalt poolt vaadeldav ning väga praktiline. Riiulitesse saab panna töökaustu, raamatuid, potililli ja vaase, aga need võib jätta ka täiesti tühjaks. Selline eraldusviis nõuab siiski võrdlemisi palju ruumi, kui seda napib, siis võiks kaaluda mõnd muud lahendust.

Seinapaneelid

Erinevad paneel-, liistu- ja lattseinad on juba mõnda aega sisekujundusmaailma hitiks, aga kontori eraldamiseks on dekoratiivsein ühtlasi ka praktiline ja ruumi säästev lahendus. Sellist seina saab paneeli kujul osta või tellida, aga seda on võimalik ka ise teha. Kasutada võib näiteks hööveldatud latte. Paneelide vahele võiks jätta 3-4 sentimeetri laiused vahed, et anda seinale sügavust ning vajadusel lattide vahelt tolmu pühkida. Viimistlusvahendi võib valida meelepärase ja interjööri sobiva - lattseina võib lakkida, õlitada, vahatada või värvida. Lisaks võib lattide vahele peita ka efektsed LED-ribad. Praktilise seinapaneeli võib ehitada ka vineerist, kaunistada see katteliistudega ning viimistleda meelepärase värviga. Sellise seina sisse võib lõigata ka aknad, samuti ei pea ulatuma õhuke vahesein tingimata laeni.

Rohesein

Taimed on sisekujunduses moes ja neid saab kasutada ka ruumide visuaalseks eraldamiseks. Tegelikult piisab mõnest suuremast potitaimest põrandal, aga saab kasutada ka taimepostamente, spetsiaalseid taimeriiuleid või ehitada eraldi taimeseina. Tegu on ülimalt efektse lahendusega, aga enne tasuks läbi mõelda, kas ja kuidas saavad taimed piisavalt valgust ja vett, sest taimesein nõuab üldjuhul palju hoolt. Samas võib taimeseina üles ehitada kas osaliselt või tervikuna kunsttaimedele, aga need tuleb valida võimalikult loomutruud.

Peegel

Peegel on teada ja tuntud ruumi avardamise võte, aga seda võib kasutada ka ruumide füüsiliseks eraldamiseks. Peegelseina võib tellida täpselt vastavalt ruumi mõõtudele maast laeni, aga kasutada võib ka suurt raamitud peeglit.

Siinidel maalid

Põnevaks ja harva kasutatavaks ruumide visuaalseks lahutamiseks võib panna ruumi lakke siinid ja riputada neile tamiili abil kunstiteoseid – tegu võib olla maalidega, aga ka graafika või teksiilidega, piiriks on vaid fantaasia. Selline lahendus pole siiski parim ruumi eraldamise võte kui kodus on kas väikesed lapsed või suured lemmikloomad.

Kardin

Kardina kasutamist siseruumi eraldamisel pigem peljatakse, aga ka seda saab teha efektsel moel. Lakke võib peita siinid, aga kasutada võib ka silmatorkavat kardinapuud. Ruume võib eraldada kerge ja praktiliselt märkamatu tülliga, aga ka käsitööna valminud heegeldatud kardinatega või raskelt langevate pimendavate kardinatega. Seda, kas kasutada pilgupüüdjat või mitte, peab otsustama igaüks ise, valgesse ruumi sobib hästi näiteks kontrastselt tume raske kardin, aga mustrilise tapeediga ruumi võiks valida pigem tagasihoidliku ja kerge lahenduse.

Eristuv seinavärv või tapeet

Töötegemise ala ei pea olema ülejäänud ruumist eraldatud tingimata füüsiliselt, selleks võib kasutada ka visuaalseid võtteid, näiteks eristuvat seinavärvi, tapeeti või vaipa. Kontor ei pea olema kujunduslikult igav, küll võiks seal kasutada värvitoone, mis soosivad tööindu ning vastavalt vajadusele kas loomingulisust või produktiivsust. Intensiivseid ja väsitavaid värve võiks vältida, kontori seina sobivad pastelsed ja naturaalsed toonid, näiteks liivakarva beež, meresinine, mündiroheline või visikuroosa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles