KUUPÄEV KIRJA Jaapani turg toob huvilisteni tõusva päikese maa köitva kultuuri

Kodu.postimees.ee
Copy

Pühapäeval, 10. septembril toimub Solarise keskuses traditsiooniks saanud Jaapani turg, mis toob kokku eestlastest Jaapani kultuuri huvilised, nende seas ligi 200-liikmelise jaapanlaste kogukonna Eestis.

Sushi'le, esinduslikule valikule Jaapani teele ja käsitööna valminud udon-nuudlitele lisaks saab turult soetada traditsioonilisi Jaapani aksessuaare, nõusid ja kirjandust, osaleda origami meisterdamise töötoas ning panna end proovile Jaapani mõttemängudes.

Tokumaru restorani omaniku ja juba viiendat korda toimuva Jaapani turu ühe korraldaja Daigo Takagi sõnul pakutakse sel päeval põnevaid tegevusi ja maitseid kõigile. «Tõusva päikese maa köitva kultuuri, traditsioonide ja köögiga soovitame tutvuma tulla mitmeks tunniks, kogu perega ja kindlasti avatud meelte ja tühja kõhuga,» sõnas Takagi.

Sel aastal võõrustab Solarise keskuse Jaapani turg mitmeid erikülalisi Jaapanist, teiste seas väisavad Eestit Jaapani käsitöö udon-nuudlite tootja Inaniwa Udon Ogawa, pea kakskümmend põlvkonda sojakastmeid tootnud perefirma Shibanuma, orgaaniliste sojakastmete tootja Adachi Jozo ning Tokumaru restoranide emafirma kokk Yukimasa Mori. Jaapani kultuurile omaselt ei puudu turult ka matcha, mida saab nautida lisaks Jaapani rohelisele teele õhulise Jaapani keeksi ja teiste põnevate maiustuste vormis.

«Jaapani turule tuleb alati inimesi ka kaugemalt kui Tallinnast, jaapanipärane ehe toit ja jook on ilmselt tõmbenumbriteks, mis on teinud sellest traditsioonist PÖFFi ja jõulude järel meie kõige külastatavama aja,» ütles Solarise keskuse turundusjuht Kristin Lepikson.

Tarkusekuu puhul tervitab külalisi mõttemängude õpetaja Ants Soosõrv, kelle juhtimisel saab panna oma teadmised proovile Jaapani populaarsetes mängudes gomokus ja rendžus. Kogu päeva vältel on avatud on ka origami ehk Jaapani paberivoltimise töötuba.

Meelelahutust pakuvad Jaapani tantsunumbrid ning plaate keerutavad Jaapani kultuuri eksperdid Helen ja Sten Kristjan Saluveer. Külastajate pilku püüab ka Soomes elav Jaapani kunstnik Emi Suzuki Viitanen, kes toob turule kaasaostmiseks Kyotos käsitsi trükitud traditsioonilised Jaapani pakkekangad. Kunstnik demonstreerib turul huvilistele Jaapani traditsioonilist Furoshiki pakkimistehnikat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles