Kriis käes? Üks Eesti pank tähendas, et augusti keskmine kodulaenu summa oli tavatult väike

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Augustis sõlmiti kodulaenulepinguid 8 protsendi võrra rohkem kui juulis, kuid keskmine laenusumma oli tavatult tagasihoidlik ehk 87 tuhat eurot, selgub Bigbanki kodulaenude portfelli analüüsist.

«Läbi terve suve on kodulaenulepingute arv selgelt kasvanud, mis ei ole kindlasti tavapärane, kusjuures konkreetselt augustis sõlmiti lepinguid koguni üle kahe korra rohkem kui jaanuaris,» kommenteeris Bigbanki Eesti juht Jonna Pechter, kelle sõnul on viimastel kuudel pidevalt kasvanud ka uute laenutaotluste arv.

Keskmise laenusumma kukkumine alla 100 tuhande euro piiri tuleneb Pechteri sõnul sellest, et suurem osa tehinguid tehakse väiksemate järelturu korteritega. «Inimesed on tänaste intressitasemete valguses oma võimalused üle vaadanud ja on uue kodu ostmisel varasemaga võrreldes rohkem nii-öelda kahe jalaga maa peal ehk oma valikutes tuntavalt ratsionaalsemad,» selgitas Bigbanki Eesti juht.

«Praeguseks on selge, et koduostjad on eelmise sügistalve nõutusest ja kohmetusest üle saanud. Kogu suve kestnud tuntav kasvutrend lubab prognoosida ka päris aktiivset sügist,» lisas Pechter.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles