USKUMATU Eestlane on toidualase väärinfo eristamises üpris vilets

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Selgub, et suur osa elanikkonnast pole kuigi kindlad, kas tunneksid toidualase väärinfo ära, kui peaksid sellega kokku puutuma.  

Euroopa Toiduteabe Nõukogu algatas toidu- ja terviseteaduse alase kirjaoskuse suurendamise kampaania rõhutamaks selle rolli üldsuse teadlike toitumis- ja elustiilivalikute tegemisel. Kampaania peamine eesmärk on luua tervislikum ja kestlikum ühiskond.

2022. aasta Eurobaromeetri uuringust selgub, et avalik-õiguslikud tele- ja raadiojaamad on 49 protsendi vastanute puhul peamised usaldusväärsed uudiste allikad ELis, millele järgnevad ajakirjandus (39 protsenti) ning seejärel eraõiguslikud tele- ja raadiojaamad (27 protsenti). Hoolimata sellest usaldusest tekitavad võimalikud teadusfaktide moonutamised ja sagedased ülilihtsustatud või sensatsioonilised reportaažid ebakindlust ning vähendavad usaldust autentse teadusteabe vastu.

Euroopa Toiduteabe Nõukogu kaardistas oma uuringus riigid, mille kodanikud tunnevad end desinformatsiooni tuvastamise suhtes ebakindlamalt. Kõige ebakindlamalt tunnevad ennast Eesti ja Poola riigi kodanikud: mõlemas riigis pole umbes 40 protsenti elanikkonnast kuigi kindlad või üldse kindlad, kas nad tunnevad väärinfo ära, kui peaksid sellega kokku puutuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles