NATUKE «MÄNGURUUMI» Küttepuude tegemise aeg läheneb: kuidas valida saele sobivat ketti?

Kodu.postimees.ee
Copy
Küttepuud. Pilt on illustreeriv.
Küttepuud. Pilt on illustreeriv. Foto: Elmo Riig/Postimees Grupp

Igaüks, kes on kunagi kettsaega töötanud, teab, et ka kõige võimsam saag ei lõika, kui sel on peal nüri kett. Õige saeketi valimine võib esialgu tunduda keerulise ülesandena, kuid tegelikult aitab paari lihtsa soovituse järgimine.

Husqvarna tootespetsialisti Timmo Kõrrani sõnul tunneb nüriks muutunud saeketi ära selle järgi, et saega töötades tuleb palju peenet saetolmu. «Kui lõigates ei tule enam puulaastusid või saepuru, vaid peenet tolmu, siis on kett muutunud liiga nüriks ja vajab teritamist või väljavahetamist. Piisavalt sageli teritades kestab üks saekett tavaliselt üsna kaua. Kui selle pikim lõikehammas on aga kulunud lühemaks kui 4 millimeetrit või ketti on tekkinud mõra, on aeg uus osta,» soovitab Kõrran. Kuidas siis poest oma saele sobiva suuruse ja omadustega kett leida?

Arvesta tehasepoolsete soovitustega

Kõige olulisem info on kirjas seadme kasutusjuhendis. Kettsae kasutusjuhendis on alati kirjas sellele sobivaima juhtplaadi ja saeketi suurused või isegi suuruste vahemikud, sest ühele saele saab kinnitada erineva pikkusega juhtplaate ja kette. Tihti on kõige sobivama suurusega plaat ja kett juba kettsaega kaasas. Seega kui kasutusjuhend on juba ära visatud, saab vajalikud näitajad vaadata järgi kasvõi olemasolevalt originaalplaadilt.

Juhtplaadile on tavaliselt graveeritud järgmised näitajad, mille järgi ketti valida: keti pikkus tollides, keti samm tollides, keti paksus millimeetrites ning ka veotähik, mis veab ketti edasi. Plaadile saab kinnitada keti, mille kõik suurused vastavad täpselt määratud näitajatele. Kui üks neist ei klapi, siis ei sobi kett peale ja saag ei hakka hästi lõikama.

Poodi minnes tasub kirjutada ümber kasutusjuhendis välja toodud või plaadile graveeritud näitajad ning küsida neile vastavat ketti. Teine variant on võtta kaasa vana kett ning minna sellega spetsialiseerunud poodi või edasimüüja juurde, kelle spetsialistid oskavad vana keti abil valida uue saeketi. Üldjuhul istub saele paremini ka sama tootja tehtud saekett. 

Mõtle läbi, mis otstarbeks saagi kasutad

Laias laastus saab saeketid jagada kaheks: profisaagidele mõeldud ning tavasaagidele, kodusesse kasutusse sobivad ketid. Profisaagidele sobiva saeketi lõikehambad on teravama nurgaga ning seetõttu agressiivsemad ja tundlikumad. Need lõikavad küll kiiresti, aga on tavakasutajatele ohtlikumad, sest neid peab oskama kindla käega käsitseda ja on suurem oht tagasilöögi tekkeks.

Tavasaele sobiv kett on «rahulikum», tänu madalamatele lõikehammastele ja veidi ümaramatele veohammastele on väiksem oht tagasilöögi tekkeks ning seetõttu on tavakasutajal ohutum töötada just sellise saeketiga. Kodusteks töödeks saeketti ostes tasub osta n-ö tavasaele sobiv kett, mitte profikett.

Natuke «mänguruumi» on mõistlik, aga mitte liiga palju

Põhjamaades kasutatakse sael tavaliselt plaati pikkusega 13 kuni 15 tolli, sest seda on mugavam käsitseda ja kõik vajalikud saetööd saavad sellega ka tehtud. Enamikele saagidele saab küll peale panna erineva pikkusega juhtplaate, aga peab arvestama soovitusliku vahemikuga, mis arvestab sae ehituse ja suurusega: kõik plaadid ei sobitu saekorpusele selliselt, et sellel jooksev kett saaks piisavalt õlitatud ning ka pingutusmehhanism toimiks piisaval määral.

Tihti ei ole võimsamatel saagidel standardvarustuses kaasas juhtplaati ja see tuleb eraldi osta. Siis tasub jällegi vaadata kasutusjuhendit. Poodides on aga sageli näha, et ostetakse väga pikkasid, lausa 18 tolliseid ja isegi pikemaid plaate. Koduaias on sellise suurusega väga ebamugav ja teatud töödel isegi ohtlik toimetada. Ning ka metsas ei ole nii suur juhtplaat enamasti otstarbekas. Suurem latt lisab saele rohkem kaalu ning sellega on keerulisem manööverdada.

«Manööverdamisruumi» on ka keti laiusega – enamlevinenud võimsamate profisaagide saekett on 1,5mm laiuse veolüliga, kuid kodusesse kasutamisse sobilikul kettsael on tavaliselt kitsam, 1,3mm laia veolüliga kett. Sellise ketiga töötades avaldub mootorile väiksem koormus, samuti on väiksem oht tagasilöökideks. Sellega on hea teha ka puuhooldust, sest lõige on puhtam ja täpsem.

Keti teritamine

Sobiva ja terava ketiga läheb töö lihtsalt ja kiiresti. Kui saekette piisavalt tihti teritada, kestavad need kaua. Kõige lihtsam on koguda nüridaks läinud saeketid kokku, viia ametlikku esindusse või edasimüüja juurde ja lasta seal paari euro eest ära teritada. Asjaarmastajad võivad aga hankida koju terituskomplekti ja ketti ise teritada. See nõuab teatud teadmisi, täpsust ja ajapikku tulevaid oskusi. Oluline on teritada õige nurga all ning peale lõikehammaste mitte ära unustada ka keti puruhambaid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles