ELU VÕIMALUS Legendaarne Sangaste loss läheb haamri alla

Kodu.postimees.ee
Copy
Sangaste loss.
Sangaste loss. Foto: Erakogu

Tartu kohtutäitur Oksana Kutšmei müüb oksjonikeskuses avalikul enampakkumisel Sangaste lossi. Loss tegutseb hotellina ning on populaarne pulma- ja peokoht.

Sangaste lossi alghinnaks enampakkumisel on 2,6 miljonit eurot. Enampakkumisele registreerimine algas eile, 18. septembril ja kestab kuni 31. oktoobrini. Enampakkumine algab 31. oktoobril kell 15 ja lõpeb 7. novembril kell 14.

Sangaste loss asub Valga maakonnas Otepää vallas ning on mõisakompleksi tähelepanuväärseim ehitis. Esimest korda mainiti Sangaste algupärast nime Toyvel, Theal, rahvasuus Tõhala, 1272. aastal. Kohanimi Sangaste pärineb 1287. aastal rajatud mõisast (Sagnitz, Sangnic, Sangenitz jne). 16. sajandi alguses olevat Sangaste olnud Vana-Liivimaal Tartu piiskopi suveresidentsiks.

Rukkikrahviks nimetatud Friedrich Georg Magnus von Bergi 1875. aastal loodud talirukkisort «Sangaste» on vanim kasvatatav aretussort Euroopas.

Lossi peasissekäiku rõhutab väravatorn, mille all on kaarsambaile tuginev varikoda. Lossi maalilise silueti loovad eri kujuga tornid. Treppviilud, ärklid, fassaadi sisse- ja väljaulatuvad osad moodustavad vahelduva, rikkalikult liigendatud hoone.

Esimesel korrusel on esindusruumid: gooti stiilis Rooma ehitise kujuga kõrge ballisaal, kaunis mauri stiilis Hispaania saal ja inglise stiilis tammelaega jahisaal.

Teisel korrusel on osaliselt säilinud mööbliga endine raamatukogu ja Rukkituba – kunagine piljardisaal, kus nüüd on seintel väljapanek mõisahärra ja lossi ehitaja Friedrich Georg Magnus von Bergi elust ja rukki aretamisest. Läbi kolmanda korruse pääseb vaatetorni.

Sangaste lossis saab pidada kuni 150 külalisega pidusid. Lossihotellis on kasutusel 16 numbrituba. Lossi kohta leiab lisainformatsiooni SIIT

Enampakkumine viiakse läbi elektrooniliselt ja müüdava varaga on võimalik enne ka tutvuda. Kuulutusega saab lähemalt tutvuda Kohtutäiturite ja Pankrotihaldurite Koja oksjonikeskkonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles