SURVE KASVAB Alla poehinna müüdava toidukauba must turg pole kuhugi kadunud

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Vargad ründasid Eesti poode sel suvel kaks korda rohkem kui mullu.

Üle Eesti viie suure poeketi kauplusi valvava Viking Security andmetel üritati vargusi sel suvel toime panna ligi poole rohkem kui eelmisel aastal ja kasvas ka suurte varguskatsete osakaal ning vägivaldsete juhtumite arv.

Viking Security mehitatud valve juhi Juhan Aia sõnul kajastub jätkuv majanduslikult raske aeg selgelt ka varguste statistikas.

«Kaubakogused, mida organiseeritult tegutsevad isikud üritavad poodidest välja viia, kasvavad. Kaupade sortiment, mida proovitakse varastada, viitab, et alla poehinna müüdava kauba must turg pole kuhugi kadunud,» ütles Aia.

Aia tõi välja, et suurimate varguskatsete kahju oleks ületanud 1300 eurot, varastada prooviti näiteks kalleid parfüüme, aga ka voodipesu. Lisaks kasvas suurte ehk 100 eurot ületavate katsete arv suvel mullusega võrreldes ligi viis korda. Samuti jätkus suvel juba talvel ja kevadel registreeritud vägivaldsete varguskatsete tõus, kuigi aeglasemalt.

Positiivse näitajana tõi Aia välja, et eelmisest suvest veidi väiksem oli alaealiste toime pandud varguskatsete hulk.

«Samas hiljuti selgus turvatöötajatele üht suures summas vargust üritanud naist tabades, et tal oli kaasosalisena abis tema enda tütar. Sellist olukorda hiljutisest praktikast teist ei mäletagi,» ütles Aia.

Värskete majandusprognooside valguses hindas Juhan Aia, et varaste surve poodidele, samuti kodudele ja ettevõtetele, püsib ning pigem kasvab.

«Kuigi kuritegevust ei õigusta miski, on varguste kasv majandussurutistega alati kaasas käinud. Paraku tuleb ilmselt valmis olla ka uuteks varguste laineteks,» nentis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles