Varaste sihtmärgiks on suvilad! 3 nippi, kuidas seda kaitsta

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Vargad on tänavu aktiivsemad kui mullu, võttes sihtmärgiks värskelt tühjaks jäänud suvilad. Kuidas oma suvituskohta võõraste eest kaitsta?

Viking Security tehniliste teenuste juhi Ergo Oolupi sõnul on varguste arv Eestis terve viimase aasta kahjuks tõusnud.

«Oma osa on majanduslikult raskel ajal, mis kriminaalseid tegusid tihti selgitab, aga muidugi ei õigusta. Värsked majandusprognoosid ei luba ka algava talve osas optimistlik olla – ilmselt varguste suur oht jätkub,» nentis ekspert.

Oolupi sõnul torkab aina enam silma, et üle Eesti tegutsevad organiseeritud niiöelda profivaraste grupid, kes jahivad poodidest kallimaid kaupu, et neid siis turuhinnast odavamalt edasi müüa.

«Mida kehvem on inimeste ostujõud, seda aktiivsem selline must turg paraku on. Sama loogika kehtib ka koduelektroonika, aiatehnika ja muu puhul, mida inimesed on suveks suvilasse viinud,» selgitas Oolup.

Oolup tõi välja, et praegune suve lõpu ja sügise alguse periood on suvilatesse sissemurdmiste mõttes kõige ohtlikum, ning andis kolm soovitust, kuidas riske maandada.

Tee pettemanöövreid – tühi suvila, aga elu käib

Varaste n-ö äriplaan on keskendunud suvilate ründamisele, kust inimesed on juba püsivalt linna ära läinud, aga viitsimatusest või mõtlematusest väärtuslikke asju maha jätnud. Loogika on lihtne: sellisel juhul võib vargus jääda mitmeks kuuks avastamata ning varastele jälile saamise tõenäosus on väiksem.

Seega kõige ohtlikum on periood, mil endiselt aeg-ajalt käiakse suvilas (pole veel põhjust kõike väärtuslikku ära viia), aga nädala sees seal enam ei elata ning mõnikord jääb suvila ka mitmeks nädalaks tühjaks. Eriti viimasel juhul võib pikanäpumeestel tekkida liigseid ahvatlusi.

Lahenduseks on jätta mulje, nagu suvilas endiselt elatakse. Vargad ei jälgi ühtki objekti pidevalt – pigem jääb neile silma, kui kuskil hakkavad kogunema märgid, et selles majas pole mõnda aega käidud.

Hea viis suvilas elamise muljet jätta on nutikodu lahendustega: tuled saab panna kaugjuhtimisega aeg-ajalt põlema, raadio tööle ja muud sellist. Samuti, kui suvila lähedal on püsielanikud – sinu suvised naabrid –, siis saab neid appi paluda.

Vargaid heidutav elumärk on ka see, kui keegi lihtsalt kõnnib sügisesel ajal aeg-ajalt ukseni ja tagasi või üle õue ning jätab porisele maale värsked jäljed. Seega tasub ka puhtalt turvalisuse mõttes suvilas sügisel aeg-ajalt käia. Kui see pole võimalik, siis saab appi paluda naabreid. Nad saavad aidata ka näiteks nii, et heiskavad lipupäeval ka sinu suvilale lipu ning võtavad pärast maha.

Sea üles turvakaamera – aga ära üle pinguta

Tehnoloogia kiire areng on muutnud turvakaamerad lihtsamini kasutatavaks ja odavamaks kui sageli arvatakse. On müüt, et kaamera ja sellega seotud valvesüsteem nõuab seinte sisse lisakaablite paigaldust või muud sellist. Tänapäevane kaamera edastab infot üle interneti ja selle saab paika panna sama kergelt nagu suitsuanduri.

Kaamera paigaldamisel on soovitatav kasutada professionaalide abi – kuna turvasüsteemide turg ei ole eriti rangelt reguleeritud, müüakse eriti veebis kahjuks ka sisuliselt mittetöötavat kaupa. Kaamerast on kõige rohkem kasu siis, kui see on osa valvesüsteemist, mis vajadusel annab häiret ja kutsub abi.

Kaamerate hinnad on viimaste aastatega oluliselt langenud ja suvilasse piisava lahenduse hind võib jääda sajakonna euro suurusjärku. Samuti saab tänapäeval valvelahendusi tellida kasvõi nädala kaupa.

Samas on suvila turvamisel oluline mitte üle pingutada. Mida n-ö massiivsemad on nähtavad turvasüsteemid, samuti hoiatussildid, seda rohkem püüab suvila profivaraste pilku, sest annab edasi sõnumit, et siin on, mida võtta. Eelistada tasuks väliselt tagasihoidlikke, aga töökindlaid ja infot reaalajas edastavaid süsteeme.

Ei jää silma – ei jää näppu

Kõige elementaarsem abinõu suvilavaraste vastu on muidugi väärtuslike esemete suvilast linna ära toomine. Samas kõigele ei pruugi linnas ruumi olla või kuna suvilas endiselt käiakse, oleks hulga tehnika iga kord edasi-tagasi transportimine tülikas.

Lihtne ja töötav põhimõte, mille vastu aga liiga sageli eksitakse, on see, et mida varas ei näe, seda ta ei oska ka jahtida. Suvilast (töönädala ajaks) ära minnes tasub kõik väärtuslikum tõsta akendest avanevast vaateväljast ära, kasvõi tagatuppa või keldrisse.

Oolup soovitas lisaks kaaluda, kui palju kallist kodutehnikat on suvilas sügisese nädalavahetuse veetmiseks üldse tarvis.

«Vahepealsete aastate kiire palkade tõus on toonud üsna paljudesse peredesse suuri ekraane, muusikasüsteeme ja muud sellist. Mõnikord on suvilas eraldi komplekt kallist kodutehnikat. Varaste aktiivsuse ajal võiks aga küsida – äkki on nädalavahetus maal isegi suurem elamus, kui ühtlasi on tegu puhkusega enamikust nutiseadmetest? Suvila sisustus saab olla ka pigem minimaalne. Nii käiks vaimu värskendus ja kodu turvalisus käsikäes,» soovitas Oolup.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles