NÄDALA AED Vaata vaarikat!

Ingrid Sembach-Hõbemägi
, aednik ja maastikuarhitekt
Copy
Sügiseti tasub vaarikapeenar tähelepanelikult üle vaadata ja välja lõigata kõik juba saaki kandnud surnud varred.
Sügiseti tasub vaarikapeenar tähelepanelikult üle vaadata ja välja lõigata kõik juba saaki kandnud surnud varred. Foto: Elmo Riig/Sakala

Soe sügis jätkub, käes on soodne istutamisaeg ning taimede hinnad rahakotisõbralikud. Kellel vähegi võimalik, võiks aeda rajada vaarikapeenra, sest neist maitsvatest marjadest on organismile palju kasu ning hooldus ei murra konti.

Korralik saak ei anna end niisama kätte, vaid selleks on vajalikud mitmed eeltööd. Kui vaarikapeenra rajamiseks pisut rohkem aega investeerida, saame tulevikus hooldusele kuluvat aega vähendada. Esimene ja kõige olulisem on istutuskoha valik. Vaarikal ja maasikal on ühiseid kahjureid, näiteks õielõikaja, kes närib õievarre ära juba enne viljumist ning võib aias päris suurt pahandust korraldada. Seepärast tuleks vaarikapeenra rajamisel hoiduda nende istutamisest maasikate lähedale.

Vaarikaid ei maksa panna kokku ka teiste taimedega, siis haigestuvad nad kergemini. Tähtsaim on hoida istandik võimalikult hõredana. Nii võiks vaarikapeenras vähemalt kord aastas teha korrektiive ning ära lõigata kõik haiged ja kahjustunud oksad, samuti väga peenikesed võrsed, sest neist ei saa nagunii asja. Keskeltläbi jäetakse ühe vaarikapõõsa kohta alles 4–6 tugevat vart.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles