KAVALDA VARAS ÜLE Just need esemed langevad enim pikanäpumeeste saagiks

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Varas on sinust alati kaks sammu ees. Teeme selgeks, millistes kohtades ja millistele esemetele nad tegelikult jahti peavad.

Inimesed arvavad, et vargad võivad enim käe nende vara järele sirutada kodus või avalikus ruumis, tunduvalt vähem kardetakse pikanäpumeeste tegevust suvila või auto puhul, selgub Seesami uuringust. 

Seesami kahjujuhtumite statistika kinnitab, et inimesed on ohutajuga õigel teel. «Kõige sagedamini toimuvad vargused tõesti kas avalikus ruumis või kodus, seevastu saan meie kogemuse põhjal öelda, et näiteks vargused suvilatest on viimastel aastatel vähenenud,» tõdeb varakahjude valdkonnajuht Kristel Kobi.

Jalgrataste aasta

Avalikus ruumis sel aastal esinenud vargusjuhtumitest toob kindlustaja välja kohvikus ja ühistranspordis riiete taskust võetud võtmed, rahakotid ja muud esemed ning ka kummalisema varguse, kus liinibussist varastati pagasihoiust kohver. «Eksitusega ei saanud tegemist olla, kuna pagasisse üleliigset kohvrit ei jäänud. Ilmselt bussilt varem maha läinud isik võttis kaasa kohvri, mis talle ei kuulunud,» pidas Kobi tõenäoliseks.

Ülekaalukalt enim on aga sel aastal varastatud jalgrattaid. Kui 2022. aasta esimeses pooles toimus 22 vargust, millest seitse olid rattavargused, siis tänavu on varguste üldarv sama, ent pikanäpumeeste saagiks on rattad langenud lausa neljateistkümnel korral.

Rattaid varastatakse kõige rohkem trepikodadest ja kortermaja alustest garaažidest, kuid neid võetakse ka avalikest parklatest ja seda eriti öisel ajal. Kindlustajale meenub ka juhtum, mil kõrghaljastusega eluhoone tagahoovist viisid vargad öösel terrassilt ära kaks elektritõukeratast.

Vargustel on hooajaline iseloom

«Kui talvekuudel paistavad silma terrassi ukseklaaside lõhkumised, mille kaudu sisenetakse eramutesse, siis alates kevadest tõusevad hüppeliselt jalgrataste vargused,» märkis Kobi. Aasta kokkuvõttes leiab varastatud esemete edetabeli esikolmikust jalgrattad, sularaha ja väärisesemed.

Selle aasta seni suurim vargusega tekitatud varakahju ulatus üle 53 000 euro, millele lisandus 11 000 eurot hoone kahjustuste parandamiseks.

Vargused suvilatest on viimastel aastatel varasemaga võrreldes aga pigem vähenenud. Põhjusena ei näe varakahjude valdkonnajuht varaste kadumist, vaid soodsamaid ja kättesaadavamaid valveseadmeid ning inimeste kasvanud teadlikkust: enam ei jäeta suvilatesse väärtuslikku ja kiiresti realiseeritavat vara.

Varguste ennetamiseks tuletame meelde universaalseid tõdesid:

  • Kodust lahkudes kontrollige, kas uksed-aknad on korralikult suletud.
  • Lõpuni ettetõmmatud kardin võib pigem tekitada huvi selle taga peituva vastu.
  • Sõidukist lahkudes ärge jätke väärtuslikke esemeid kolmandatele isikutele ahvatluseks.
  • Ärge jätke kaasasolevat vara järelevalveta.
  • Jalgrataste parkimisel tuleks need lukustada kvaliteetse lukuga ja võimalusel valida valvekaamerate vaateväljas olev parkimiskoht.
  • Väärtuslik vara, sealhulgas elektrilised tõukerattad, tasub ööseks viia lukustatud siseruumidesse (ühiskasutatavad ruumid, nagu ka maa-alune garaaž, ei ole turvalised).
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles