Oma kodusest sügismenüüst pakub naine eelroaks välja kartulipannkoogid talujuustuga, põhiroaks kiire ühepajatoidu ja magusaks pärmitainapõhjal õunakoogi. Kõigi retseptide koostisainete loetelus nimetab ta ka mõned lemmikud, mida roogades ise kohalikest talusaadustest eelistab.
Kerli Atsi sügise lemmikretseptid
Kartulipannkoogid talujuustuga
300 g jahtunud kartuli-porgandi putru
2 muna
maitse järgi pikemalt laagerdunud kõva riivitud juustu (nt Andre Farmi Grand Oldi)
soola ja pipart
Pudruks:
kartulit ja porgandit
veidi võid (nt Mätiku talumeierei mahevõid)
2 dl piima
soola
Pudruks keeda kartul ja porgand soolaga maitsestatud vees pehmeks. Nõruta vesi, lisa või ja piim ning tambi kartulid ja porgand pudrunuiaga puruks.
Sega jahtunud kartuli-porgandi puder, munad ja riivitud juust ühtlaseks massiks. Maitsesta soola ja pipraga. Vormi massist väikesed pätsikesed ja aseta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile – kogus sõltub pannkookide suurusest. Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 20 minutit, kuni pannkoogid on pealt kuldpruunid. Serveeri seenesalatiga.
Ühepajatoit küüslauguleivaga
köögivilju, nt kapsast, kaalikat, porgandit ja kartulit
hakkliha (nt Liivimaa mahedat rohumaaveise hakkliha)
värsket tilli
soola ja pipart
serveerimiseks võimalusel talu- või omaküpsetatud leiba ja värsket küüslauku (nt Vinkymoni talust); meelepärast hapukurki ja hapukoort (nt 20% Nopri Talu hapukoort)
Haki kapsas peenemaks ja köögiviljad parajateks kuubikuteks – porgandi-, kaalika- ja kartulikuubikud võiks olla suuremad. Pane kapsas soolaga maitsestatud vette keema. Mõne aja pärast lisa kaalikas ja porgand. Lõpuks lisa kartulid.
Prae hakkliha, maitsesta soola ja pipraga. Kui kartul on pehme ja hakkliha praetud, lisa keedetud köögiviljadele hakkliha. Lisa potti ka hakitud till. Sega.
Serveeri ühepajatoitu leivaga, mida katavad õhukesed küüslauguviilud. Kõrvale sobivad hästi ka hapukurk ja hapukoor.,
Pärmitainapõhjal õunakook
Pärmitainaks (Ragne Värgi retsept):
2,5 dl piima
25 g pärmi
100 g suhkrut
1 tl soola
450 g jahu
100 g toasooja võid
Katteks:
käepäraseid koduaia õunu
maitse järgi suhkrut ja kaneeli
võid (nt Mätiku talumeierei mahevõid)
serveerimiseks Viinamärdi talu lambapiima gelato’t
Kuumuta piim käesoojaks – 37 kraadini. Hõõru pärm suhkru ja soolaga ühtlaseks. Vala segades juurde piim. Lisa segades juurde jahu ja lõpuks pehme või. Sõtku seni, kuni tainas lööb käte ja kausi küljest lahti. Lase tainal soojas rätiku all umbes kuni 60 minutit kerkida.
Koori ja viiluta õunad, sega suhkur ja kaneel. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga, rulli tainas jahusel pinnal lahti ja laota üle plaadi. Lao tainale tihedalt õunaviilud, puista peale suhkru-kaneeli segu ja lisa võitükikesed. Küpseta 200-kraadises ahjus, kuni kook on kuldpruun. Söö soojalt koos jäätisega, hästi sobib Viinamärdi talu gelato.