ON AEG Kuidas peaks oma aiaseadmeid hoiustama?

Kodu.postimees.ee
Copy
Kõik seadmed ja vahendid tasub sügisel ära puhastada ja soojemasse kohta hoiule panna.
Kõik seadmed ja vahendid tasub sügisel ära puhastada ja soojemasse kohta hoiule panna. Foto: Shutterstock

Sügis paisutab tuult ja väristab lehti. See tähendab, et suvel ränka tööd teinud aiaseadmed on paslik talveks hoiule panna.

Sügisilmade saabudes on õige aeg oma aiaseadmed puhastada, et need püsiksid kauem töökorras. Husqvarna järelhoolduse spetsialist Aivo Smitt jagab soovitusi, kuidas õigesti puhastada ja millistes tingimustes hoiustada erinevaid niidukeid, akutööriistasid ja teisi masinaid.

Korja seadmed kokku hiljemalt enne esimesi külmakraade

Robotniidukid, kõik akutehnoloogial töötavad seadmed ja ka survepesurid on tundlikud miinuskraadidele, mistõttu need seadmed tasub sügisel ära puhastada ja soojemasse kohta hoiule panna hiljemalt enne esimeste külmakraadide saabumist.

Muidugi võib seda teha juba varemgi – näiteks juba siis, kui nende seadmete aiatööde hooaeg on lõppenud. Kogu niidutehnika, sealhulgas ka bensiinimootoriga niidukid võib ära panna nii pea, kui muru enam ei kasva ning viimane niitmine on tehtud, see juhtub siis, kui keskmine ööpäevane temperatuur on langenud 5 kraadini.

Enne hoiustamist on vaja puhastada

Kõik muruniidukid (robotid, traktorid, tavaniidukid jne) vajavad enne “talvekorterisse” jäämist puhastust! See tagab masinate pikema eluea ning ka selle, et garaaž või muu hoiustamisruum ei hakka murujääkide riknemise tõttu ebameeldivalt lõhnama. Kui jätta niiduk rohujääkidest korralikult puhastamata, siis metallist korpusega masinatel kiirendavad happelised rohumahlad rooste teket.

Kõikide niidukite puhastamiseks võib kasutada tavalist harja. Tavaniidukitel, traktoritel ja raideritel ka voolavat vett, aga survepesurit mitte – kõrgsurvega veejuga võib kahjustada erinevaid tihendeid ja pöörlevaid laagreid.

Bensiinimootoriga niidukitel on enne hoiustamist vaja tähelepanu pöörata ka õlile ja bensiinile. Läbitöötanud õlid muutuvad põlemise tagajärjel happelisemaks, mis võib pikal hoiustamisel mõjuda halvasti niiduki mootorile. Seega tuleks enne hoiustamist masinast vana õli välja võtta, uus õli asemele panna ning niiduk ka korra käivitada – nii jõuab uus õli ka kolvide, silindrite ja teiste osade vahele.

Bensiinimootoriga masinaga töötades tasub kasutada 98 bensiini, mis ei sisalda biolisandeid. Talveks hoiule pannes võiks paagis olla aga alkülaatbensiin, mis ei vanane ka pikal hoiustamisel. Mõni muu tanklabensiin kipub õhu käes oksüdeeruma ja vananema, mis ei mõju hästi masina mootorile. Samuti ei ole kasulik hoiustada täiesti tühja paagiga, sest sel juhul on vaja väga häid hoiustamistingimusi, et niiske õhk paaki ei kondenseeruks.

Robotniidukite omanikel on võimalik anda masin talveks hoiule professionaalse hooldaja kätte, kes roboti ise korralikult puhastab ja õigesti hoiustab. Lisaks tehakse ametlikus hoolduses robotile tarkvara uuendused, kontrollitakse aku ja elektroonika korrasolekut, asendatakse terad jpm. Kui robotniiduki omanik tahab masinat aga ise hoiustada, siis tasub enne selle talvekorterisse panekut puhastada lisaks roboti põhjaalusele ka pealmise kaane ja korpuse vaheline ala. Lisaks robotile tuleb maast üles võtta ka laadimisjaam, selle juhtmeotsad määrdega kokku teha ja asetada spetsiaalsesse hoiukarpi, et juhtmed oleksid niiskuse eest kaitstud.

Survepesur tuleks enne talveks hoiule panekut veest võimalikult tühjaks lasta, et külma saabudes jäätudes paisuv vesi masinat katki ei teeks.

Erinevatel masinatel on erinevad vajadused hoiustamistingimuste osas

Kõiki akuseadmed ja robotniidukeid tuleb hoiustada kuivas ja puhtas ruumis, temperatuuril vahemikus 5 °C kuni 25 °C ning eemal otsese päikesevalguse eest.

Akude, sh ka robotniiduki aku ületalve hoiustamisel tuleb lisaks veenduda, et need on laetud vähemalt 30-50 protsendi ulatuses. Vastasel korral võivad akud pikal hoiustamisel tühjeneda. Uuemate akude BMS süsteem lülitab aga väga tühja aku ohutuse huvides täielikult välja nii, et seda ei olegi hiljem võimalik kasutada. Kui selline aku kevadel pärast laadimist tööle ei hakka, siis võib olla põhjuseks just see, et aku on talvel liiga tühjaks saanud. Siis ei aita muu, kui tuleb uus aku osta.

Külma kardavad ka survepesurid. Neid tuleb samuti hoiustada plusskraadide juures, sest survepesureid on väga raske täielikult veest tühjaks saada – aga külmakraadidega võib vesi masinas ära jäätuda ja selle lõhkuda.

Bensiinimootoriga niidukite ja teiste seadmete jaoks peaks talveks tagama lihtsalt kuiva ruumi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles