Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Naabrite toiduamet mures: internetis levivad ohtlikud retseptid, mis võivad lõppeda surmava mürgistusega

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Rootsi toiduametile teeb muret internetiavarustes levivad retseptid, mida see peab eluohtlikeks.

Erilise murekohana tuuakse välja kõikvõimalikud toidud, mida töödeldakse pikaajaliseks säilitamiseks: suitsutatud, konserveeritud või kuivatatud toidud. Neis võib esineda eluohtlikku närvimürki tootvat Clostridium botulinum'i. Inimene nakatub botulismitekitaja toksiiniga saastunud toidu söömisel. Toksiin põhjustab halvatust lihastes, mille tagajärjel kahjustuvad ka eluliselt olulised funktsioonid, eelkõige hingamine.

Toiduhindade kiire tõus on Rootsi toiduameti mikrobioloog ja Rootsi toiduameti nõunik Åsa Rosengreni sõnul suurendanud inimeste huvi toitu pikaajaliselt säilitada, mis korrektselt tehes võib kõvasti rahakotti säästa, kuid oskamatult lähenedes on risk nakatuda botulismida, mis on väga haruldane, kuid eluohtlik mürgistus.

Tagasi üles