Korteriühistute suurfoorumil on luubi all kaks praeguse aja võtmeteemat

Kristina Kostap
, kodu.postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Korteriühistute suurfoorumi fookuses on renoveerimine ja raha.

Foorumil tervitavad korteriühistuid Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart, kliimaminister Kristen Michal ning Riigikogu liige Urmas Reinsalu. Konkurentsiameti peadirektor Evelin Pärn-Lee räägib energiasektoris toimunud hinnatõusude põhjustest ning mõjuritest, kliimaministeeriumi ehituse asekantsler Ivo Jaanisoo annab ülevaate riigi käivitatud renoveerimismaratonist ning SA KredEx eluaseme- ja energiatõhususe osakonna juht Triin Reinsalu korterelamute rekonstrueerimise toetamise hetkeseisust ja tulevikust.

TalTech ehituse ja arhitektuuri instituudi professor Ivar Annus selgitab, kuidas muuta maja, kinnistu ja kvartal kliimakindlamaks, lisaks tulevad arutlusele mitmed olulised õigusteemad, räägitakse kohaliku omavalitsuse koostööst ühistutega ning kell 15 autasustatakse tänavuse korteriühistute konkursi võitjaid.

«Korteriühistutel pole käesolevas majandusolukorras kindlasti kerge. Majanduslangus, hinnatõusud ning euribori kasv mõjutavad renoveerimisplaane, ka energiavaesus on Eestis jätkuvalt väga tõsine teema,» märkis Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees Andres Jaadla.

«Korteriühistud otsivad küll võimalusi majade kaasajastamiseks ning energiasäästuks ja huvi rekonstrueerimise vastu püsib, kuid oluline roll on siin riiklikel toetustel,» täiendas Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse liige Dagmar Mattiisen.

Toetuste jätkumise olulisust rõhutas ka Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse liige ning õigusosakonna juhataja Urmas Mardi. «Tänavu kortermajade kortermajade rekonstrueerimisse jõudnud 80 miljonit eurot ning mullu erinevate toetusmeetmete raames eraldatud 100 miljonit on küll väga hea tulemus, kuid oluline on see, et toetuste maht jätkuks ka järgmistel aastatel. Renoveerimistoetuste süsteemi järjepidevuse olulisusele Eestis juhtis tähelepanu ka hiljutine Euroopa elamupoliitika raport,» märkis ta.

«Olukord, kus 80 miljonit eurot toetusraha saab taotlustega kaetud loetud tundide jooksul nagu see juhtus tänavu, näitab, et korteriühistute tung majad korda teha on väga suur ja soovijaid rohkem, kui praegune toetusraha maht suudab ära katta. Oluline on, et riigi toetus oleks kõigile soovijaile kättesaadav,» rääkis Mardi.

«Tuleb arvestada, et rekonstrueerimise ettevalmistus korteriühistus on pikk ja keerukas protsess. See nõuab põhjalikku eeltööd, töömahukaid üldkoosolekuid, projektide ettevalmistust ning kõik see neelab korteriomanike raha. Kui kõige selle tulemusena aga siiski toetusest ilma jäädakse, algab kogu protsess jälle otsast peale ning selline olukord on väga kahetsusväärne.»

Korteriühistud üle Eesti kogunevad sel reedel, 6.oktoobril Tallinna Eesti Korteriühistute Liidu (EKÜL) korraldatud suurfoorumile «Renoveerimine – läbimõeldud investeering või võidujooks ajaga?». Foorum algab kell 10 Radisson Blu Hotel Olümpias (Liivalaia 33, Tallinn). Kogu foorumi kavaga saab tutvuda SIIN.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles