NÄDALA RETSEPTID Viimane aeg suvi purki panna

Britt Rosen
Copy
Hoidistamiseks oktoobris: tšillised küüslauguküüned, õunasinep ja veinised lehterkukeseened. FOTO: Mihkel Maripuu
Hoidistamiseks oktoobris: tšillised küüslauguküüned, õunasinep ja veinised lehterkukeseened. FOTO: Mihkel Maripuu Foto: Mihkel Maripuu

Vein passib moosikeeduks suurepäraselt, nagu ka viigimari sinepiks, andsid Nõmme turu hoidisekonkursi võitjad hoidisefännidele inspiratsiooni. Oktoober on viimane aeg, et küpsed viljad aiast ja turult talveks moosiriiulile sättida.

Alkoholi võib võtta ka kui vedelat maitseainet toidule. Umbes nii sõnas aastate eest üks Eesti kokandustaeva tähti Dimitri Demjanov, kui kõneles selle pruukimisest toidu kõrval ja sees. Sama tõde kehtib köögis ka moosi puhul, selgus tänavusel Nõmme turu hoidisekonkursil, kus nii magusate kui ka soolaste võiduhoidiste autorid tunnistavad, et pisut veini ja/või piisk veel kangemat kraami teeb nende maitsele ainult head.

Magusaklassi parimaks kuulutatud Sille Lavini aprikoosi-veinimoosi puhul võlus žüriid selle martsipaniaroom, üllatav maitsekooslus ja magususe-hapususe kiiduväärt tasakaal. Soolaste hoidiste esikoht läks jagamisele Elo Kartau küüslaugu-konjaki- ja viigimarja­sinepi vahel. Mõlemas tõid hindajad esile meeldivat lõhna ja mõnusat sametist vau-efektiga maitset. Eriauhindu noppisid veel Ebe-Triin Liivamäe visuaalselt kütkestavate purkide eest ja Tõnis Pihlak vürtsika tomati-tšillimoosi eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles