NÄDALA AED Lõigata või oodata?

Ingrid Sembach-Hõbemägi
Copy
Ka äraõitsenud taimed võivad olla kaunid. 
Ka äraõitsenud taimed võivad olla kaunid. Foto: Ingrid Sembach-Hõbemägi

Sügise saabudes jääb õitsejaid üha vähemaks ning aed hakkab omandama kollakaid ja pruunikaid toone. Samas pole taimed kogu dekoratiivsust päris minetanud. Kas tasub siiski püsilillede pealsed juba maha lõigata või tuleks veel oodata?

Laias laastus saab aiapidajaid jagada kaheks: ühed, kes lõikavad aias kasvavad püsikud enne talve tulekut maha, riisuvad peenardelt viimasegi lehekese ning katavad külmaõrnemad taimed aegsasti turbaga, teised aga jätavad koristustööd rahumeeli kevadeks. Ainuõiget lähenemist polegi, sest sügisel ära tehtud töö aitab vähendada kevadist töökoormust niigi kiirel ajal. Teisalt aitavad lõikamata taimevarred peenras lund koguda ja seeläbi parandada külmahellemate taimede talvitumisvõimet. Samuti aitavad maha langenud lehed paljudel taimedel talve paremini üle elada ja osad liigid eelistaksidki pigem lehekõdus kasvada.

Iseenesest aitavad öökülmad juba päris palju kaasa otsusele, mida lõigata, mida mitte. Kui ikka taimepealsed on kaotanud igasuguse dekoratiivsuse, muutunud kollaseks, pruuniks või on rohtsed varred suisa kokku vajunud nagu hostadel, siis pole mõtet neid aias hoida. Seda enam, et nende all on mõnus talvituda kõiksugustel tigudel ja seenhaigustel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles