Päevatoimetaja:
Kristina Kostap
Saada vihje

Mis on see valge ollus lõhel ja kas see üldse süüa kõlbab?

Copy
Lõhe grillil. Pilt on illustreeriv.
Lõhe grillil. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kui olete lõhe praadinud või ahjus küpsetanud, siis olete kindlasti täheldanud, et kalalihast imbub välja valget ollust. Mis see on ja kas see süüa kõlbab?

Kui arvad, et tegemist on lihtsalt väga rammusa kalaga, millest rasv välja sulab, siis arvad valesti. Kuumtöödeldes eraldub kalalihast albumiin ehk valk, mis kõrgel temperatuuril kalgendub ja muutub valgeks olluseks. 

Alaska ülikooli teadlase Donald Krameri sõnul on tegemist täiesti ohutu asjaga, mille võib südamerahus ära süüa. Ta selgitab, et mingi kogus eraldub lihast alati, vahet pole, kuidas seda valmistada. 

Märksõnad

Tagasi üles