PARIMATEST PARIM Vaata, kes kuulutati Balti riikide parimaks sommeljeeks

Kodu.postimees.ee
Copy

Eile hilisõhtul toimunud Vana Tallinn Baltic Sommelier Grand Prix'l kuulutati Baltimaade parimaks sommeljeeks Aleksei Pogrebnoi Eestist.

Vaatemängulises finaalis saavutas auväärse teise koha eelmise aasta võitja Mikk Parre Eestist. Konkurentsitihedas võistluses tuli kolmandaks Yan Biazruchka Leedust. Noorsommeljee tiitli pälvis Anna Elisa Vokk Eestist.

«See on mu esimene võit sommeljeede võistlusel – uskumatu ja suur-suur üllatus! Eriti tore on veel nii suurt võistlust võita. Kogu võistlus oli põnev ja eriti raske oli finaal, aga andsin endast parima igas etapis. Võtsin valmistumiseks ja õppimiseks ka aega. Olen väga tänulik teiseks tulnud sommeljee Mikk Parrele, kes on olnud kogu minu sommeljee teekonnal mu õpingukaaslane, toetaja ja innustaja. Baltimaade parima võistlusel õnnestumisele andis olulise tõuke ka Eesti meistrivõistlustel osalemine. Õppisin sellest kogemusest palju. Lisaks panin end hiljuti proovile Läti ja Leedu sommeljeede võistlusel, kust samuti väärt kogemusi ammutasin,» ütles Aleksei.

«Võistlejate taseme saab kokku võtta kahe sõnaga – väga kõrge! Kaasahaaravas finaalis, eriti restorani ülesandes, pandi proovile nii sommeljeede oskused, detailide märkamine kui ka esinemisnärv. Kogu võistlust iseloomustas suurepärane korraldus ja ülesannete vaheldusrikkus. Iga kandidaat, isegi kui ta ei jõudnud finaali, pidi täitma mitmesuguseid ülesandeid, mis juba iseenesest on väga kasulik kogemus nii tööks kui ka tulevasteks võistlusteks,»  sõnas rahvusvahelise žürii esimees, maailma parima sommeljee tiitlit kandev Raimonds Tomsons. Ta on võitnud tiitlid A.S.I. Best Sommelier of the World 2023 ja A.S.I. Best Sommelier of Europe & Africa 2017 ning oli ka paar aastat varem Vana Tallinn Baltic Sommelier Grand Prix' võitja.

Žüriisse kuulusid tunnustatud sommeljeed Eestist, Lätist, Leedust, Ukrainast, Prantsusmaalt ja Kreekast.

Parima tiitli nimel võistlesid Eesti, Läti ja Leedu sommeljeed, külalisvõistlejad oli Poolast, Ukrainast ja Kreekast. Võistlusel osales igast Balti riigist ka üks noorsommeljee.

Turniiri vaatemängulises finaalis tuli finalistidel restorani olukorras soovitada kliendile piduliku õhtusöögi kõrvale sobivat veini, mis tuli ka dekanteerida ja serveerida. Lisaks võisteldi finaalis jookide pimedegustatsioonil, veini ja toidu sobitamisel ning testiti sommeljeede erialaseid teadmisi kiirküsimuste voorus. Samuti tuli klienti nõustada, millistesse veinidesse investeerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles