KEERULISED LOOD Skandinaavia ehitusturu raskused võivad mõjutada just nende linnade ostjaid

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Arco Vara septembrikuisest ülevaatest selgub, et uue aasta esimene kvartal võib tuua mõnetise hinnalanguse nendesse linnadesse, mis on sellest seni puutumata jäänud.

Väikelinnade korteriturud on Eestis seni pidanud makromajanduslikele sündmustele oluliselt paremini vastu kui Tallinn või Tartu, mille juures väikelinnade hinnalangus on olnud seni oluliselt mõõdukam või pole seda mõnes piirkonnas isegi veel esile kerkinud.

«Arvestades aga, et peamiselt Põhja-Eesti väikelinnades ja alevikes on suurel hulgal leibkondi, mille meesterahvad on ajalooliselt käinud laialdaselt Soomes, Rootsis ja Norras tööl, võib sealsete peamiselt ehitussektoriga seotud negatiivsete trendide jätkuva süvenemise taustal ajalise viitega ka veel 2024. aasta esimeses pooles kannatada saada just Eesti väikeasumite elamispindade turg,» tõdeb Arco Vara analüütik ja kutseline hindaja Mihkel Eliste.

Eesti väikelinnade korteri- ja elamuturul olid Eliste kinnitusel just viimastel aastatel suuresti esindatud kõrgemahinnaliste tehingute osas leibkonnad, kes olid otseselt või kaudselt Skandinaavia tööturuga seotud. Pikemas vaates taoline ostujõu tugi väikeasumite turul püsib, võimaldades demograafiliste tegurite toel ka spekulatiivse elamuehituse teatava normaaltaseme püsimist.

«Seda, et Skandinaaviast võiks Eestisse tagasi tulla aga suurel hulgal eestlasi, kes siis siin suuresti kinnisvara soetama või üürima asuksid, näib aga hetkel vähetõenäoline, kuna pendelrännet harrastavad isikud on juba tegelikkuses siinsed alalised elanikud,» lisab Eliste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles