Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

MÜRGINE VÕI MITTE? Kas idanema hakanud kartulit on ohutu süüa

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Idanema hakanud kartul võib olla märk sellest, et on tagumine aeg mugulad pintslisse pista. Idanenud kartul võib ühtlasi viidata sellele, et kartul ei kannata enam süüa. 

Idanema hakanud kartulites suureneb solaniininimelise glükoalkaloidi sisaldus. Valguse käes ja kehvades hoiutingimustes suureneb kartuli solaniinisisaldus. Michigani ülikooli andmetel võib väga suur kogus solaniini põhjustada nii kõhuvalu, oksendamist kui ka kõhulahtisust. Lisaks sellele annab solaniin kartulitele ebameeldivalt mõru maitse, vahendab Meal Network.

Kui kartulite idud on väikesed, alla sentimeetri, ja kartul on veel hamba all krõmps, võib neid südamerahus süüa. Kui aga idud juhtuvad olema pikemad kui sentimeeter ja kartul tundub mudides pehme, ei tohiks seda süüa. Süüa ei tohi ka rohelisi kartuleid.

Tagasi üles