KAS KA SINA? Enamik eestlasi paneb jõulu-eelarve just selleks ajaks paika

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Pühadeni on maa ja ilm veel aega, ometi tunneb nii mõnigi meist, et on tagumine aeg jõulu-eelarve paika panna. Kas ka sina?

Selgub, et enam kui kolmandik Eesti elanikest koostab jõulukulutuste eelarve vähemalt kuu enne pühi

IKEA uuringust selgub, et umbes 36 protsenti Eesti elanikest koostab jõulueelarve ja paneb pühadeks raha kõrvale. Tänavuste pühade planeerimisel ollakse optimistlikud. Paljud eestimaalased ootavad pikisilmi kõike jõulupühadega seonduvat alates kingitustest ja kaunistustest kuni traditsioonide ja lähedastega koosviibimiseni.

IKEA poolt iga-aastaselt läbiviidav uuringust selgus, et iga teine Eesti elanik plaanib hoida kulutused samas suurusjärgus, mis mullu. Samas on muutunud kulutuste jaotus: iga viies vastanu planeerib säästa raha reisimiselt ja iga kolmas riiete, kingade ja aksessuaaride pealt. 16 protsenti vastajatest usub, et rohkem raha kulub tänavu toidule, sest korraldab sel aastal pere ja/või sõprade kogunemisi.

36 protsenti seostab jõule pigem emotsioonide kui asjadega

«Jõuludeks valmistumine algab üha varem. Osalt on see pragmaatiline, sest eelarve koostamine ja raha säästmine võimaldab pühadeks targemalt valmistuda, kuid samas on saanud jõuluootusest pühadeperioodi lahutamatu osa. Uuringus selgus, et 36 protsenti vastajatest seostavad jõule lähedastega ajaveetmise ja positiivsete emotsioonidega, mitte materiaalsete asjadega. Ja loomulikult aitab häid emotsioone luua ka pühaderüüs kodu. 43 protsenti Eesti inimestest valmistub jõuludeks oma kodu kaunistades,» rääkis IKEA Eesti turu juht Marko Põder.

Jõulukaunistustele ja pühadeteemalistele lauanõudele kulutatakse enamasti kuni 30 eurot, kuid on ka neid, kes kulutavad kaks-kolm korda rohkem. Samas planeerib kolmandik Eesti elanikest varasematel aastatel soetatud pühadekaunistusi taaskasutada.

«Kaunilt kaunistatud pidulaud, jõulutuled ja küünlad on jõulude ajal kodudes üha tavalisemad. Paljusid kaunistusi ja sisustusesemeid saab kasutada mitmeid aastaid, väljanägemise uuendamiseks piisab vaid mõne detaili väljavahetamisest,» märkis Põder.

Uuringust selgus, et 11 protsenti Eesti inimestest hakkab jõuludeks valmistuma septembris või oktoobris, 31 protsenti novembris ja ülejäänud detsembris. Vaid iga kümnes vastaja jätab ettevalmistused jõulueelsele nädalale.

Kõige sagedamini ostetakse kingitusi 3-6 inimesele

«Kingitused ja jõulupuu on traditsiooniliselt pühade osa ning ilma nendeta ei kujuta paljud jõule ettegi. Kusjuures lausa 42 protsenti vastanutest peab jõulupuud kõige olulisemaks pühade kaunistuseks. Kingitusi planeerib aga osta üheksa inimest kümnest, tavaliselt vähemalt paarile inimesele. Kõige sagedamini ostavad Eesti inimesed kingitusi 3-6 inimesele,» selgitas Põder.

Võrreldes varasemate aastatega plaanib tänavu suurem hulk Eesti elanike kingitustele suurema summa kulutada. 22 protsenti eestimaalastest planeerib kulutada rohkem kui 200 eurot ja iga kolmas kulutada 100-200 eurot. Oluliseks peetakse ka jätkusuutlikkust, 33 protsenti Eesti elanikest soovib jõulupühi tähistada säästlikumalt. Enamik neist soovib vähendada toiduraiskamist, ent iga viies soovib nii vähem liha ja muid loomseid toite tarbida, vähendada energiatarbimist kui ka pakkida kingitusi säästlikumalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles