EKSPERT Sõja lõpp pöörab Eesti ehitusturu pea peale

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Puidu jaemüüja Puumarketi ostudirektori Raul Kadaru kinnitusel on praegu ehitusmaterjalide saadavus ja hinnad mitme aasta soodsaimal tasemel, aga Ukraina sõja lõpp muudaks olukorda ja tekitaks suure tõenäosusega üle-euroopalise defitsiidi.

Raul Kadaru sõnul ei oska veel keegi öelda sõja lõpptähtaega, aga kindlasti järgneb sellele suur riigi ülesehitamise buum, mida toetab rahaliselt kogu Euroopa. «Kui Venemaa peaks selgelt kaotama, siis tulevad sealt lisaks ka reparatsioonid. Ehitusmaterjalide tootmine on tasakaalus nõudlusega ning väga suuri koguseid keegi kuskile lattu varuks ei tooda. Kui nõudlus hüppeliselt kasvab, siis pole tootjatel seda kohe võimalik täita ning tekib paratamatult defitsiit,» ütles Kadaru.

«Sarnane turumoonutus tekkis eelmisel kevadel, Ukraina sõja alguses, mil Venemaalt ja Valgevenest enam materjale ei tulnud, ehitajad hakkasid hirmuga varuma ja hinnad tõusid lühikese ajaga pea poole võrra,» rääkis Kadaru ja lisas, et praeguseks on leitud uued tarnijad ning hinnad on langenud sõjaeelsele tasemele tagasi.

«Nõudluse poolelt oli näha sarnast hüppelist kasvu 2021. aasta Kesk-Euroopa üleujutuste tagajärjel, mis ka Eesti turul kohe tunda andis. Toonased mahukasvud pole aga võrreldavad Ukrainaga, kus on vaja miljonite inimeste kodud ja suurlinnad nullist üles ehitada, mis võtab aastaid,» ütles Kadaru.

Puumarketi ostudirektori sõnul mõjutaks Ukraina sõja lõpp või vähemalt püsivam rahu Eesti ehitusturgu mitmel moel. «Ühest küljest tuleb praegu palju puit- ja ka muud ehitusmaterjali Ukrainast, millest suur osa läheb edaspidi riigi enda ülesehitamiseks. Ka Eesti praegu kiratsevale puidutööstusele on see hea tulevikuvõimalus. Teiseks saab enamus Ukraina ehitajaid oma kodumaal tööd ning kolmandaks tekib peale suuremate sõdade lõppu rahvusvahelises majanduses optimism, mis paneb turud tõusma ning suurendab ka kinnisvaraturu nõudlust,» lisas Kadaru.

«Ehitamiseks parima aja leidmine on sarnane aktsiaturuga – üldise languse ajal on hinnad madalamad kui perioodil, mil turg tõuseb ja kõik ostavad. Praegu on Skandinaavia ehitusturu nõudlus 30–40% langenud ja saadavus ning hinnad soodsad. Sarnase trendi jätkumist võib vähemalt pool aastat ette ennustada. Kui pankade laenutingimused paranevad, siis hakkavad ka ehitusmahud ja nõudlus taastuma. Pikas plaanis ei lähe tööjõud ega materjalid soodsamaks – eriti kui omavahendid olemas, siis paistab tõusude vahel tegelikult ehitamiseks soodne hetk,» lisas Kadaru.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles